Havana: Küba Gezilecek Yerler

Küba'nın popüler şehri Havana ile ilgili ne biliyorsunuz?

Yayın Tarihi: 12 Ocak 2020Görüntülenme: 3295
havangezisi.jpg

Küba neşeli insanların, hareketli müzik ve dansların, kaliteli kokteyllerin ve puronun merkezi...  İspanyolca'da La Habana olarak bilinen Havana Küba'nın başkentidir.

Peki Havana nerede diye sorarsanız Küba'nın kuzeyinde ve orta kısmında olduğunu hatırlatalım. Küba nerede diye soranlara ise Amerika kıtasında olduğunu belirtelim. 

2.2 milyonluk Havana'nın nüfusu size egzotik dünyaların kapısını aralayacak rengarenk insanlarla dolu. Üstü açık klasik ve nostaljik arabaları, boyası dökülse de mimarisi ve renkleri enfes olan binaları, lezzetli içecekleri, sıcakkanlı insanları, müziği ve danslarıyla eğlence dolu bir Havana turu yapmak isterseniz Havana'da gezilecek yerler listenizi oluşturmadan önce aşağıda yapmanız gerekenleri sıraladık.

Unutulmaz Havana turları için bu listeye mutlaka göz atın ve en beğendiklerinizi not alın. Hazırsanız başlıyoruz.

1. Günbatımında Malecón'a Gidin

Malecón Havana şehrini altındaki zorlu okyanus sularından ayıran ünlü, tarihi taş duvardır. Onlarca yıldır aileler, arkadaşlar ve çiftler konuşmak, bir şeyler içmek ve elbette birbirlerini öpmek ve kucaklamak için Malecón'a gitti!

Geceleri bu bölge biraz sıcak nokta haline geliyor çünkü birçok insan içki deneyimlemek ve sosyalleşmek için oraya gidiyor. Bir bara veya kulübe gitmekten çok daha ucuz ama gün batımında görmek isterseniz gerçekten görkemli bir manzara sunuyor. Her gece hava soğuyor ve gökyüzü gerçekten muhteşem bir gösteri için turuncu ve pembeye dönüyor!

2. 1950'lerden Kalma bir Cabrio'ya Binin

Belki de Küba'nın en büyük ticari markalarından biri, 1950'lerden kalma ünlü antika otomobil koleksiyonudur. Küba'da yaşam süren birçok kişi hala günlük kullanım için onları kullanırken, çoğu bir sürücü ile binebileceğiniz taksiler veya özel arabalar olarak kullanılır. Sizi havaalanında fazla ücretle gezdirmek isteyebilirler bu yüzden şehirde uygun bir gezinti yapabilmek için bekleyin.

havanaraba.jpg

Birçoğu daha büyük bir şirkete aittir, bu yüzden daha pahalıdır, ancak özel bir araba olanı bulabilirseniz, sürücünün numarasını alın! Daha ucuz olacak (Yaklaşık 10 CUC) ve muhtemelen sizi istediğiniz yerde beklemeye istekli olacaklar ve onları her aradığınızda sizi alacaklar.

3. Dünyanın En İyi Kokteylini İçin

Hemingway'in “Dünyanın en iyi kokteyli” hakkındaki ünlü iddiasını nerede yaptığını görmek Havana turu sırasında mutlaka yapmanız gereken bir şey. Havana Vieja'da bulunan bu küçük bar, canlı müzik ve baktığınız her yerde Hemingway'in fotoğrafları ile klasik bir mekana benziyor. Ve evet, kokteylleri çok iyi!

hemingway.jpg

4. Ambos Mundos Hotel'in Çatısına Çıkın

Hotel Ambos Mundos, Hemingway'in sıkça kullandığı bir başka ünlü yer ve oraya gittiğinizde nedenini anlayacaksınız. Burada tüm gün kalıp bir şeyler yazmak ya da sadece hayallere dalmak isteyebilirsiniz. Körfez boyunca uzanan ve Morro Cabaña'ya uzanan tüm Havana Vieja'nın nefes kesen manzarası için asansöre binip üstteki restorana gidebilirsiniz.

5. Havana Vieja'yı Gezin

Havana Vieja, yakın zamanda yenilenmiş alanlardan biri olmasına rağmen "Eski Havana"yı andırır. ABD'nin başkenti ile neredeyse aynı görünen ünlü capitol binasını görebilirsiniz. Parke taşı kaplı sokaklarında dolaşın ve çevrenizde gördüklerinizi fotoğraflayın. Çok sayıda restoran ya da her blokta olan küçük hediyelik eşya dükkanları göreceksiniz.

“Parque Central” da, 1950'lerin arabalarından, at ve arabalarından birini ve Havana turları sunan ve hatta en yakın plaj olan Santa Maria'ya yolculuk sunan Habana Otobüs Turu otobüslerini de burada bulabilirsiniz.

otelustu.jpg

6. Puro Fabrikası Turu Yapın

Küba'daysanız Küba purolarının nasıl yapıldığını görmelisiniz. Aslında gerçekten etkileyici bir deneyimdir. Partagrás Havana'nın en eski, en büyük puro fabrikalarından biridir ve Cohiba, Romeo ve Juliet gibi markalarının yapıldığı yerdir.

Size burada her bir markayı farklı kılan, farklı oranlarda tütün yaprağı (Koku, tat ve yanma) kullanmanın nasıl olduğunu anlatacaklar ve sonra ustaları çalışırken iş yerinde izleyeceksiniz! Bir dükkandan otantik Küba puroları satın alabilirsiniz ancak size yasadışı olarak satmaya çalışacak sokak seyyar satıcılarına dikkat edin! 

pruoo.jpg

7. Bir El Sanatı Dükkanı ve Meyve Pazarını Ziyaret Edin

Havana'da küçük meyve pazarı hemen her yerde göreceksiniz, bu yüzden taze bir mango veya karpuz parçası istiyorsanız, buralardan alabilirsiniz.

Muhtemelen pazarlarda Küba pesolarını kullanıldığını unutmayın, kullanmaya alışkın olduğunuz Küba Cabrioları ile karıştırmayın. Zanaat pazarları, turist dükkanlarında gördüğünüz tüm küçük hediyelik eşyalara sahip oldukları için, ancak hepsi tek bir yerde, bu yüzden bir anlaşma için pazarlık yapma şansınız daha yüksek.

8. Bahçede Mojito İçmenin Keyfini Yaşayın

İkonik Hotel Nacional'ı genellikle Havana'da bulunduğunuz her yerden görebilirsiniz. Vedado ve Havana Vieja'nın ortasında ve Malecón'un tam karşısında yer alıyor. Muhtemelen Küba’nın en ünlü oteli burası ve 1930’larda inşa edilmiş. Palmiye ağacı kaplı girişi ve muazzam çift kuleli yapısı ile Palm Beach Adası'nı hatırlatıyor.

mojitoo.jpg

Otelin bahçesindeki çimlerde bir masada oturabileceğiniz veya okyanusun ve Malecón'un en iyi manzarasını izleyebileceğiniz suya daha yakın olan güzel bir bahçe alanı var. Mojitolar, ünlü içkileri ve sadece yaklaşık 3 CUC maliyetiyle burası harika!

9. Küba Füze Krizi Tünellerinden Geçin

Hotel Nacional'ın bahçesinde mojito keyfinizi bitirdikten sonra, en sağ köşeye biraz yürüyün ve Küba Füze Krizi füzelerinin bir zamanlar doğrudan ABD'ye atılmak üzere kurulduğu ve hedef aldığı işaretlerle tünellere bakın. 

10. Centro Havana'daki Çöken Yapıları Görün

Şehrin ortasına daha da sıkışmış olan Centro Havana, yerlilerin en yoğun nüfuslu olduğu bölgelerden biridir. Küba'daki çoğu şey gibi, binalar da 1950'lerden ve daha önceki dönemlerden kalmadır. Hepsi orijinaller, ancak 1958'den sonraki birçok şey gibi onları korumak veya restore etmek için ülkenin ekonomisi yetersiz kalınca bugün birçoğu yıkılmaya yüz tutmuş durumda. 

vedados.jpg

İlk başta belki bu alanın “getto” ya da “fakir” olduğunu düşünebilirsiniz çünkü tüm binalar çökmeye yüz tutmuş ve yıpranmış görünür. Ancak Küba hakkında hızlı bir şekilde öğreneceğiniz şey, herkes ayda aynı miktarda para kazandığından (40 $) ve birden fazla aile bir konutta yaşadığından, bu eski, bir zamanlar güzel olan evleri korumayı zorlaştırıyor.

11. Morro Cabana'yı Ziyaret Edin

Morro” veya “La Cabana” olarak da bilinen bu devasa kaleyi Havana'dayken kaçırmak zor. Havana Vieja'nın Bahia'nın (koyunun) hemen karşısında yer alır ve metroya binmek için yeraltı tünelinden taksiye binebilirsiniz.

1800'lerin sonlarında inşa edilmiştir ve hala yüzyıllar boyunca işgal gemilerine ateş eden eski topların birçoğuna sahiptir. Aynı zamanda Havana ve Malecón'un en muhteşem manzaralarından birine sahiptir ve belki de bir teleskopunuz varsa, Florida'yı 90 mil ötede görebilirsiniz!

12. Topların Ateşini İzleyin

Her gece saat 9'da Morro Cabaña'dan bir top ateşlenir. Oradan izlemek için kaleye gitmek istiyorsanız, oldukça kalabalık olan bu yerde iyi bir bir noktada durmak için 19:30 civarında oraya gidin. Aksi takdirde Malecón boyunca oturabilir ya da Hotel Ambos Mundos'un çatısını oradan seyredebilirsiniz.

morro.jpg

13. Havuz Kenarında Cuba Libre İçin

Vedado'daki (Batı Havana) okyanustan sadece bir blok ötede, Karayipler'de olduğunuzu hissettiren güzel tuzlu hava hissi elde edersiniz. Burada yapmanız gereken havuz kenarında yerel bir içecek olan Cuba Libre içmenizdir. 

14. Vedado'daki Eski Konakları Görün

Vedado cadde boyunca harika mimariler görebileceğiniz bir bölge. Bu mimariler sadece büyük değil, aynı zamanda mimari stilleri akıllara durgunluk veriyor ve burada kimin yaşadığını merak edeceksiniz. Şimdi, bu eski konaklarda birden fazla aile yaşıyor ve çoğu çöküyor hatta yıkılıyor.

15. Yemek İçin “Paladares” i Keşfedin

Paladares, “aile restoranı” veya “kendi işlettiği restoran” anlamına gelmektedir. Havana'da çoğu mekan bu isme sahiptir çünkü genellikle insanların yaşadığı büyük evlerin veya binaların içine inşa edilirler ve bunların tamamını veya bir bölümünü bir restorana dönüştürürler. Vedado'daki sokaklarda dolaşırsanız çok sayıda gizli, otantik olanını bulacaksınız ancak Havana Vieja'da da iyi kurulmuşlardır.

arabalar.jpg

16. Tropicana Gösterisini İzleyin

Uzun yıllardan beri yapılan Tropikana Gösterisi Küba için önemli bir gelenektir. Bu ikonik Küba şovuna gitmek sizi çok eğlendirecek. Gösteri her gece çabucak dolduğu için önceden bilet almalısınız. Girdikten sonra size bir puro verilecek ve masa için bir şişe rom! :)

Ayrıca akşam yemeği sipariş edebilir, gösteriden sonra sahneye gidebilir ve diğer cesur ruhlarla dans edebilirsiniz.

17. Casa De La Musica'da Dans Edin

Gerçek, otantik bir Küba gece hayatı istiyorsanız, Vemar'ın hemen batısında ve Tropicana'nın yakınında Miramar'daki Casa de la Musica'ya gidin. Burası, tüm yerli halkın salsa veya reggae müziği dinlemek için dans etmeye gittiği yerdir.

Canlı müzik ve çok sayıda salsa dansı dışında, burası aslında büyük ve kapalı bir gece kulübü! Ucuz bir şişe rom alabilir, bir masaya oturabilir ya da birisiyle dans edebilirsiniz.

18. Genç Sanatçıların Hareketini Keşfedin

Fabrica de Arte nispeten yenidir ve Fabrica de Arte aslında eski bir zeytinyağı fabrikasının içine inşa edilmiş bir sanat galerisi diskotekidir.

fabricadearte.jpg

İki katı ve kargo konteynırlarından yapılmış ek bir arka alanı vardır. Birinci katta bir bar, sanat eseri ve canlı bir grup çalıyor ve üst katta daha fazla sanat ve bir indie filmin büyük bir ekranda oynadığı bir arka alan var. 

Bir kargo konteynerinden yapılmış başka bir bar daha göreceksiniz ve fazla canlı müziğin olduğu ancak tonlarca insanın dolu ve dans ettiği gece kulübü alanına açılan kapılardan geçeceksiniz.

19. Yerellerle İspanyolca ve İngilizce Pratiği Yapın

Küba'ya gitmeden önce kesinlikle birkaç temel İspanyolca kelime öbeği öğrenmelisiniz çünkü neredeyse hiç kimse İngilizce bilmiyor. Birkaç kişi, özellikle daha genç olanlar biraz konuşabilir ancak genellikle tam olarak anlayabilmeleri için çok hızlı konuşmanız gerekir. Ama sorarsanız İspanyolca konuşmanıza yardımcı olurlar ve genç Kübalıların birçoğu aslında İngilizce konuşmanızı veya hatta öğretmenizi ister çünkü gerçekten öğrenmek isterler.

İpucu: İşaret dili, herhangi bir dilde iletişim kurmaya çalışırken harikalar yaratır!

20. Parisiene Akşam Yemeği Gösterisine Bakın

Bu Tropicana gösterisi gibi ama çok daha küçük ölçekte Hotel Nacional ünlü akşam yemeği kabare gösterisidir. Otelin hemen dışındaki eski bir tiyatroda yapılır ve gösteri sırasında akşam yemeği için bir masa rezerve edebilirsiniz. Kesinlikle bunu yapın, çünkü Küba'da (Meze için füme somon tabağı ve levrek) yiyebileceğiniz en iyi yiyecekler bunlardan biri olabilir ve balık için bir adı olan tek yerlerden biri, “fileto”.

plaza.jpg

21. Devrimin Dört Plazasını Ziyaret Edin

Revolucion liderlerinin anıtlarına adanmış dört farklı plaza var ancak bunlar Havana'nın her tarafına yayılmış durumda. Bu yüzden ya her birine taksi tutmanız ya da turistik olmanız ve HavanaTur otobüs turuna çıkmanız gerekiyor. Gruppal Küba turları ile rehberiniz sayesinde bu yerleri rahatlıkla görebilirsiniz.

22. Santa Maria Plajı'na Gidin

Havana'nın hemen hemen her bölgesini gezdikten veya gördükten sonra, gerçekten bir plajı görmek isterseniz Santa Maria Plajı'na ve Villa Tarará'ya gitmelisiniz.

Güzel beyaz kumlu plajları ve berrak mavi suları Havana Vieja'dan sadece 20 dakika uzaklıkta ve güneşte keşfetmek ve uzanmak için bundan daha güzel seçenek olamaz. Santa Maria Plajı'nda lezzetli bir yemek sipariş edebileceğiniz birkaç otel var ve elbette taze yapılmış bazı içecekler de harika.

23. Viñales'deki Tütün Alanlarını ve Mağaralarını Keşfedin

Eğer zamanınız (ve paranız) varsa Viñales'e mutlaka göz atmalısınız. Burası büyük tütün tarlalarının görülebileceği ve öğrenilebileceği harika yerler ancak kıyıya daha yakın keşfedebileceğiniz gerçekten harika mağaralar da var.

24. “La Maison” Yerel Moda Şovuna Bakın

Yerel Küba modasını görmek istiyorsanız Vedado'daki La Maison'daki gece moda şovlarından birine göz atın. Güzel genç erkek ve bayan modeller profesyonel pist gösterisi yaparken, aynı derecede çekici garsonlar ve barmenler size içecek ve yiyecek servisi yapmaktadır.

Adından da anlaşılacağı gibi, eski bir konakta yer almaktadır ancak güzel bir şekilde restore edilmiştir ve bir zamanlar birçok konağın nasıl göründüğü hakkında iyi bir fikir verecektir. Gösteri, yükseltilmiş bir pist üzerindeki açık veranda alanında gerçekleşir.

otantikk.jpg

25. Otantik bir Küba Yemeği yiyin

Küba yemeklerini beğeneceğinize eminiz. Tipik Küba yemeğiniz, pirinç ve fasulye, muz, salatalar ve lahana salatası ile bir etten (Genellikle tavuk, sığır eti, balık veya karides) oluşur. Belirli bir casa'da (evde) kalırsanız, muhtemelen size yemek pişirmek için biraz fazladan ödeme yapma olanağına sahip olursunuz.

Muhtemelen birçok yerde alabileceğiniz bir Küba sandviçi de isteyeceksiniz. Ayrıca yerel satıcılardan yiyecek deneyin, empanadas ve croquettas gibi gıda standları var ve pizza satan birçok yer göreceksiniz.

Gruppal Küba turu seçenekleri ile dünyanın en renkli ülkesini görmek için valizlerinizi hazırlamanın tam zamanı!