İstanbul Yeni Havalimanı'nı Benzersiz Yapan 17 Şey

Havalimanında kullanılan 640 bin ton çelikle 80 adet Eyfel Kulesi inşa edilebileceğini biliyor musunuz?

Yayın Tarihi: 27 Mart 2019Görüntülenme: 5189
havalimani-hakk.jpg

Yeni havalimanı hakkında hiç duymadığınız şeyleri hazırladık. 

İstanbul'daki havalimanları arasında en büyüğü, en yenisi, en moderni ve en güzeli olmaya aday İstanbul Yeni Havalimanı gören herkesi kendisine hayran bırakacak.

İstanbul Havalimanı ne zaman açılacak, havaalanına nasıl ulaşacağım, yeni havalimanı nerede, yurtdışı uçuş işlemlerimi nasıl gerçekleştireceğim gibi soruların cevabını havalimanı rehberi yazımızda vermiştik.

Rakamlar ve fotoğraflarla birlikte İstanbul Havalimanı hakkında bilmeniz gereken ve hiçbir terminalde olmayan birçok özellik bulunuyor. Bunlardan en çok konuşulacak 17 tanesini sizin için seçtik.

İşte o benzersiz özellikler:

1. 76,5 milyon metrekarelik alanıyla dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı, İstanbul Havalimanı'dır.

2. Havalimanında kullanılan 640 bin ton çelikle 80 adet Eyfel Kulesi inşa edilebiliyor.

3. İstanbul Havalimanı hava trafik kontrol kulesi, şehrin simgesi olan lale figüründen esinlenilerek dizayn edilmiş. Dışarıdan bakıldığında kule, laleye benzemektedir.

4. Hava trafiğinin kontrol edileceği kontrol kulesinin tasarımı Ferrari’nin tasarımcısı Pininfarina ve AECOM şirketi tarafından tasarlandı. Hava trafik kontrol kulesi, 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü.

5. Havalimanındaki tüm bölümler bittiğinde 6 pistiyle ve cografi konumuyla dünyanın en beğendiği havaalanları arasına girecek olan Yeni Havalimanı'ndaki e-pasaport gişeleri ile yurtdışı uçuşlarınızı çok daha hızlı yapabilirsiniz.

igakule.jpg

6. Tek çatı altındaki en büyük katlı otopark olan İstanbul Havalimanı Otoparkı, en modern teknolojik altyapı ile donatıldı. Özel aracıyla gelenler için uluslararası havalimanı standartlarının üstünde hizmet veren yeni havalimanı otoparkının 40.000 araç kapasitesi bulunuyor.

7. Havalimanı otoparkının en alt katındaki sütunlarda İstanbul'a ait ikonik mimarilerin ve özelliklerin grafitileri bulunuyor. İstanbul havalimanı ulaşım katında bunları görebilirsiniz. 

ikonlar.jpg

8. İstanbul Havaalanı devasa bir yapıda olmasına rağmen burada asla kaybolmaz ve yönünüzü bulmakta zorluk çekmezsiniz çünkü canlı yardım kioskları sayesinde dilediğiniz her şeyi görevlilere online şekilde bağlanarak birebir sorabiliyorsunuz.

9. Görme engelli yolcular için kiosklar üzerinde Braille alfabesi de mevcut. Her vardiyada işaret dili eğitimi almış bir Info Gate Memuru görev yapıyor.

online-kiosklar.jpg

10. Yeni havalimanı ulaşım ya da İstanbul Yeni Havalimanı nerede gibi birçok sorunuza cevap bulacağınız İstanbul Airport Mobil Uygulaması ile uçuşunuz hakkında tüm detayları online olarak anlık şekilde takip edebilir ve evden havalimanına kaç dakikada ulaşacağınızı öğrenebilirsiniz.

11. Uçuşunuz öncesinde vaktiniz varsa İGA Galeri'de yayınlanan fotoğraf sergilerini gezebilirsiniz. İGA Galeri, İç Hatlar Giden Yolcu Katında Hava bölümünde sanatseverleri bekliyor.

12. 55.000 m²’lik alışveriş alanıyla İstanbul Havalimanı Duty Free alanında kendinizi kaybedeceğinize eminiz. Dünyaca ünlü markaların mağazalarını gezerken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

duty-free-iga.jpg

13. Duty Free Alanı'na yukarıdan bakıldığında alan tasarımının İstanbul Boğazı'nın haritadaki şekline benzetilerek yapıldığını göreceksiniz.

14. İstanbul Havalimanı'nın büyüklüğü kafanızda canlandırmak gerekirse sadece 1,4 milyon metrekarelik alana yapılan terminal binası 8 adet Ankara Esenboğa Havalimanı’na eşit.

15. İstanbul Havalimanı, diğer adıyla İGA Port, Asya, Avrupa ve Ortadoğu'nun birleştiği yerde çok önemli bir merkez olacak. Yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle 350’den fazla destinasyona uçuş fırsatı sağlaması hedefleniyor. Böylelikle İstanbul Yeni Havalimanı ulaşım açısından da merkezi bir nokta oluyor. 

terminal.jpg

16. Terminal inşaatında kullanılan 6 milyon 700 bin metreküplük betonla 28 adet Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşa edilebiliyor.

17. Havaalanı içinde 446 odalı hotel (Yotel) bulunuyor. İstanbul havaalanı ulaşım konusunda zorlananlar için hemen her şeyin düşünüldüğü bir yer oluyor.