İtalya’da Mutlaka Yemeniz Gereken 10 Şey Ne?

İtalya gezisinde yemeden dönmemeniz gereken harika lezzetler bulunuyor. Makarna ve pizza da bunlardan bazıları ancak ya diğerleri? Bunları mutlaka deneyin.

Yayın Tarihi: 10 Ekim 2018Görüntülenme: 21619
margarit.jpg

İtalya yemeklerinin ne kadar meşhur olduğunu duymayan yoktur. Makarnasından pizzasına, lazanyasından çorbalarına kadar İtalya'nın yöresel yemekleri ve tatlıları ile ilgili harika bir rehber hazırladık 

Bir İtalya gezisi planladınız, gezilecek yerleri, konaklayacağınız tesisleri, yapacağınız aktiviteleri belirlediniz. Peki geriye ne kaldı? Elbette işin en leziz kısmı; yeme-içme konusu. İtalya, dünyada yemekleriyle ün salmış ülkelerden biri. Çok geniş bir yemek skalası var ve seçim yapmak bir hayli zor. Bu nedenle İtalya’da ne yenir sorususuna sizler için yanıt bulmaya çalıştık.

En güzel İtalya'nın yemekleri arasından 10 tanesini paylaşıyoruz. Yemeden asla dönmeyin!

Margarita
Margarita

1. Margarita

Pizzanın farklı bir versiyonu olarak kabul edebileceğiniz Margarita Napoli şehrinde ortaya çıkmış. Bugün İtalyan mutfağı denince akla ilk gelen İtalyan lezzetleri arasında olan pizzanın ortaya çıkış hikayesi de bir hayli ilginç. İngiltere kraliçesi Margarita’nın Napoli’yi ziyaret etmesi şerefine tasarlanan pizzaya kraliçenin adı verilmiş. İncecik hamur, mozzarella peyniri ve domates sosuyla taçlandırılan bu lezzet İtalyan bayrağının renklerinden ilham aldı.

Lazanya
Lazanya

2. Lazanya

Lazanya ismi duyulduğu ilk andan itibaren ağız sulandıran lezzetlerden biri. İtalya’da ne yenir sorusunun öncelikli cevapları arasında lazanya yer alıyor. Adeta bir makarna cenneti olan İtalya’da taze makarnalar Lazanya kabına konup bolonez sos, beşamel sos ve peynir üçlüsüyle pişiriliyor. İsmini ise İtalya’nın tarihi şehirlerinden olan Bolonya’dan almış. En lezzetli lazanyaların bu şehirde piştiği söyleniyor.

Penne Arabiata
Penne Arabiata

3. Penne Arabiata

Lazio şehrinin mutfağından dünyaya açılan Penne Arabiata adeta damak çatlatıyor. Arabbiata İtalyanca'da “sinirli” demek. Bu yemeğe bu ismin verilmesinin nedeninin acı sosu olduğunu tahmin ediyoruz. Fakat o nasıl bir acı sostur? Çeşitli baharatlar, domates, taze fesleğen ile hazırlanan sosa eklenen mozzarella peyniri makarnaya bambaşka bir boyut kazandırıyor.

Fettuccini Alfredo
Fettuccini Alfredo

4. Fettuccini Alfredo

Fettuccini bizdeki erişteye benzeyen bir tür makarna fakat spagetti kadar da uzun. İtalya lezzetleri arasında hatırı sayılır bir yere sahip olan Fettuccini Alfredo bağımlılık yapan yemeklerden. Adı yemeğin mucidi Alfredo’dan geliyor. Naıl yapıldığına gelirsek; fettucciniler pişiriliyor. Ardından tavuk, krema ve mantar ilave ediliyor. Daha sonra sıra bu yemeği afiyetle yemeye geliyor.

Ravioli
Ravioli

5. Ravioli

Ravioli İtalyan mutfağı ile Türk mutfağı arasındaki benzerliği bir kez daha göz önüne seriyor. Ravioli dediğimiz görünüş olarak bizdeki mantının bir değişik versiyonu oluyor.

Ravioli tercihe göre peynir, pesto sos gibi lezzetlerle de bir araya gelebilen oldukça uyumlu bir yemek. Lor peynirli, pancarlı, domates soslu ve kızarmış ravioli gibi farklı türleri mevcut. Bir İtalya turu esnasında kurt gibi acıkırsanız Ravioli sizi evinizde hissettirecek bir lezzet.

Carpaccio
Carpaccio

6. Carpaccio

Venedik dendiğinde akla gelen lezzetlerden biri Carpaccio, ince sığır filetoları, hardal, yağ ve limon ile servis ediliyor. Efsane bu ya 1500’lü senelerde yaşayan bir kontes yalnızca çiğ et yiyebiliyormuş. Bir otele gelen kontese otel sahibi tarafından bu yemek hazırlanmış. İsmini ise Venedikli bir ressam olan Carpaccio’dan almış.

Calzone
Calzone

7. Calzone

Calzone ilk bakışta bizdeki kapalı pideyi anımsatıyor. Kır pidesine benzediği de söylenebilir. Pizza için yapılan hamurun içerisine mozzarella peyniri ve fesleğen ekleniyor. Fakat malzemeler isteğe göre değişiklik gösteriyor. Oldukça doyurucu olan Calzone İtalya turları esnasında çok ideal bir atıştırmalık olabilir. İtalya'nın yerel lezzetleri arasında da en sevilenlerinden biri. 

Minestrone
Minestrone

8. Minestrone

Gelelim İtalya’ya has bir çorba olan Minestrone’a. Şöyle bir gerçek var; İtalya ülkemizden yılın her dönemi yurtdışı turlar ile en çok ziyaretçi alan destinasyonlardan. Eğer İtalya turunuz kış aylarına denk geldiyse Minestrone en iyi arkadaşınız olabilir, bizden söylemesi! Yapılışı bizdeki çorba mantığıyla birebir. Tavuk suyu içerisinde çeşitli sebzeler kaynatılıyor ve makarna ekleniyor. Bu karışım sonrasında ortaya soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak nefis bir çorba çıkıyor.

Tiramisu
Tiramisu

9. Tiramisu

Tiramisu İtalyan mutfağından Türk mutfağına da geçen ve mutfaklarımızı fetheden enfes bir tatlı. Bu leziz tatlı bugün ülkemizde yaşayan çoğu kişi tarafından biliniyor. Kedi dili bisküvi, kahve tadı ve serinliğiyle gönüllerimizi kazanan bu lezzet Veneto şehrinde doğmuş. Orijinalinde Mascarpone peyniri, espresso, badem likörü kullanılıyor. İtalya’ya yolunuz düşerse Tiramisu’yu bir de anavatanında deneyin.

Panna Cotta
Panna Cotta

10. Panna Cotta

Panna Cotta hepimizin bayıla bayıla yediği Nutella ile aynı mahallenin çocukları. İkisi de Piyemento’da doğmuş. Panna Cotta nedir derseniz şöyle özetleyebiliriz: Bal, krema, meyveli soslar, süt ve yumurta beyazı. Bu malzemeler fırında pişiriliyor ve sonucunda ortaya oldukça hafif bir tatlı çıkıyor. Bugün ülkemizde de birçok yerde yeme imkanınızın olduğu bu tatlıyı yolunuz düşerse bir de Piyemento’da deneyin.