İtalya'nın Ürettiği En Ünlü 9 Şey

İtalya'da üretilen ve dünyaca ünlü olan dokuz şeyi bir araya getirdik.

Yayın Tarihi: 30 Ocak 2021Görüntülenme: 55159
kapakk.jpg

İtalya turları ile her yıl milyonlarca insan ülkenin farklı şehirlerini geziyor ve birbirinden eğlenceli seyahat deneyimleri yaşıyor. İtalya'da tur yaparken herkesin keşfettiği sayısız özellik bulunuyor. Bu, kimi zaman bir müzede kimi zamansa bir restoranın içinde olabiliyor.

İtalya neyi ile ünlü diye merak edenlerin aklına öncelikle pizza, makarna ve sanat gelse de aslında İtalyanlar'ın üretmekten övündüğü sayısız şey var. Biz sizin için en önemli ve bilindik olanlarını tek sayfada toplamak istedik.

İtalya'da denemeden ve yemeden dönmemeniz gereken lezzetlerden mutlaka binmeniz gereken arabalara kadar işte İtalyanlar'ın ürettiği ve sadece İtalya gezisinde keyifle deneyimleyeceğiniz 9 şey...

1. Pizza

Pizza, tüm zamanların en sevilen yiyeceklerinden biri haline gelen İtalya’nın en ünlü eserleri arasında yer alıyor. Yeryüzünde en iyi pizzayı yiyebileceğiniz yer hiç şüphesiz İtalya'dır.

pizzaa.jpg

Günümüzde hemen hemen her ülkede bulunmasına rağmen, İtalya hala kendisinin ilk kez ürettiğini ve pizzanın ona ait olduğunu söylüyor ve 18. yüzyılın sonlarında Napoli şehrinde ilk pizzayı ürettiklerini belirtiyorlar.

Pizzanın tarihi ise şöyle; Napoli'nin nüfusu denizaşırı ticaretten aşırı bir şekilde büyüdü; kapı görevlileri, haberciler ve işçiler, çalışırken ve iş telaşıyla sokakları doldurdu. Bu nedenle, bu işçilerin ucuz ve hızlı yemek yemeye ihtiyaçları vardı ve bu da sokak satıcılarının ilk pizza dilimini satmasına yol açtı. Pizza kısa sürede en ünlü İtalyan stili Napolitano ile daha da gelişti, kalın domates salçası ve erimiş peynir ile en son halini aldı.

2. Makarna

Makarna İtalya'nın en önemli sembollerinden biridir ve dünya çapında pizza kadar ünlüdür. Dünyanın en kolay erişilebilir yemeklerinden biri olan makarna, tat ve çeşit bakımından da zengindir.

akarna.jpg

Makarnanın tarihi tam olarak bilinmese de, İtalya'nın geçmişinin ayrılmaz bir parçasıdır. Ülke tarihi boyunca bir dizi stil ve adla makarna çeşidi görülmüştür. İçerisinde kullanılan domates sosunun geleneksel tarzı 1839'a kadar makarnaya dahil değildi, ancak domatesli makarna bir kez tutulduktan sonra geri kalanı lezzetli bir tarihle kendini İtalya ile dünya mutfaklarına yazdırdı.

3. Vespa

İtalya'nın hareketli şehirlerini gezerken çoğu turist, Vespa kullanıyor. Hem dar sokaklardan rahatça geçebiliyor hem de hızlı bir ulaşım aracı olan bu sevimli motorlar ile güzel anılar biriktirme şansınız oluyor.

vespaa.jpg

İtalya'da 1946'da icat edilen Vespa motorlar, "Roman Holiday" ve "La Dolce Vita" gibi büyük dizi ve filmlerde de görünmesi nedeniyle, çok tercih edilen bir ulaşım aracı oldu. Günümüzde Vespalar, satılan 18 milyondan fazla modeliyle dünya çapında İtalya'nın bir markası olarak ortaya çıkıyor.

4. Şarap

Şarap dünyanın en iyi alkollü içeceğidir ve İtalya şaraplarıyla meşhur ülkelerden biridir. Toskana gibi şarap bölgeleri dünya çapında en çok aranan üretici olmakla birlikte, hacim olarak en büyük şarap üreticisi de yine İtalya'dır.

sarap.jpg

Milyonlarca kişi, şarap lezzetlerini keşfetme, temel bilgileri tazeleme ve lezzetli şarapları geleneksel mutfaklarla eşleştirme şansı için İtalya'nın şarap bölgelerine gidiyor.

5. Sanat

İtalya, sanat dünyası üzerindeki ölçülemez etkisiyle sanatseverlerin cennetidir. Her şehir ve bölgenin bol miktarda ikonik şahesere sahip olduğu, şaşırtıcı sayıda sanatsal şahesere ev sahipliği yapmaktadır.

sanatt.jpg

Dünyanın en büyük sanatsal hareketleri olarak bilinen Rönesans döneminin doğum yeri olarak İtalya kabul edilmektedir. İtalya'nın her yerinde, binalar, galeriler ve hatta ülkenin dört bir yanına dağılmış tarihi konutlarda bile sanat görülür. Michelangelo, Leonardo Da Vinci ve Caravaggio'nun eserleri ve dünyanın en tanınmış ve en ünlü parçaları arasında yer alan şaheserleri görmeye dünyanın her yerinden insanlar geliyor.

6. Futbol

İtalyanların ciddiye aldığı bir şey varsa o da futbol!

ftol.jpg

Topluluğa kazınmış, İtalyanlar'ın kanlarında futbolla büyümesi, kültürün büyük bir parçası. Bu nedenle, İtalyanlar genellikle tüm futbol liglerinde en iyi oyuncular ve takımlar olarak sıralanır. İtalya futbol konusunda da iyidir.

7. Arabalar

Dünyanın en iyi arabalarına bakarken, İtalya her zaman listeye atılan birkaç seçeneğe sahiptir. Ferrari, Lamborghini ve Maserati'nin efsanevi olduğu dünyanın en büyük otomobil markalarından bazılarının doğum yeri İtalya'dır.

otomobil.jpg

Yerliler arabalarına deli oluyor ve çoğu otomotiv tasarımı konusunda olağanüstü bilgiye ve zevklere sahip. Bu arabalardaki güzellik ve seçkinlik, her biri mümkün olan en yüksek performansı yaratmasıyla ünlüdür.

8. Moda

İtalya, dünyanın en iyi modacılarına ve moda markalarına ev sahipliği yapar. Valentino, Versace, Prada ve Dolce & Gabbana dahil olmak üzere dünyanın en büyük markalarına ait çarpıcı koleksiyonları bulabileceğiniz yer İtalya'dır.

milanoa.jpg

Uluslararası olarak tanınan ilk moda şovu 1951'de Floransa'da gerçekleşti ve dünyanın geri kalanına hala ilham veren kesintisiz yetenekleri ve üst düzey kreasyonları İtalya başlattı. Floransa, Milano ve Roma gibi şehirler, en iyi giyim tasarımı ve endüstri ofislerine ev sahipliği yapan önde gelen moda bölgeleridir.

9. Dondurma

Dondurma dünyanın en sevilen tatlılarından biridir. Gelato İtalyanca'da dondurma anlamına gelir ancak yaygın dondurma mutfağına hafif bir dokunuşla - daha düşük yağ, hava ve daha yüksek sıcaklıkta servis edilir. Gelato olarak bilinen dondurmanın benzersiz ipeksi ve yumuşak stilini üreten tek yer İtalya'dır. İtalya turunuz sırasında mutlaka dondurma yemenizi öneririz.

dondruma.jpg

Yukarıda saydığımız her şey İtalya'da üretilen ve birçoğunun en iyisini yalnızca İtalya'da bulabileceğiniz en önemli şeyler. İtalya turu ile bunların hepsini deneyimleyebilir ve benzersiz bir seyahate çıkabilirsiniz.