Kapadokya Hakkında Hiç Bilmediğiniz 5 Şey

Kapadokya ile ilgili tüm bildiklerinizi tazeliyoruz.

Yayın Tarihi: 05 Kasım 2018Görüntülenme: 14733
kapadokyaaa.jpg

Kapadokya hakkında merak ettikleriniz varsa sizi böyle alalım...

Ülkemizin dünyaca ünlü yerlerinden biri olan Kapadokya hemen herkesin gidip görmesi gereken birçok güzellik barındırıyor. Kapadokya ne demek derseniz hemen söyleyelim: Pers dilinde "Katpatuka" demek olan Kapadokya'nın kelime anlamı 'Güzel Atlar Ülkesi' demek. İngilizce söylenişi ise Cappadocia oluyor. 

Kapadokya'nın tarihi ile ilgili bilinen en eski bilgi insan yerleşiminin Paleolitik döneme kadar uzandığı oluyor. 900'den fazla filmin çekildiği, yüzlerce kitaba konu olan, milyonlarca gezginin hayran kaldığı Kapadokya'da tur yapmadan önce çok az kişinin bildiği bu bilgileri hafızanıza kazıyın. Kapadokya turu ile bu tarihi ve dünyaca ünlü bölgeyi mutlaka görmelisiniz. 

Kapadokya otelleri, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, mağara kiliseleri, sığınakları, peri bacaları ve daha birçok güzelliğiyle Kapadokya turu yapan herkes buraya hayran olacak. Kapadokya nerede ya da Kapadokya nereye bağlı diye merak ediyorsanız bilmenizi isteriz ki bu bölge Nevşehir'e bağlı olmakla birlikte Kayseri, Kırşehir, Aksaray ve Niğde arasında şekillenmektedir. 

Kapadokya hava durumu karasal bir iklime sahiptir. Yazları aşırı sıcak kışlar ise soğuk geçer. Kışın beyazlara bürünerek sizi ayrı büyüleyecek olan Kapadokya'ya ne zaman gidilir diye soranlara tavsiyemiz bahar dönemleri olacaktır. Kapadokya gezilecek yerler açısından sayısız seçenek sunar ancak biz size şimdi Kapadokya'nın bambaşka bir yönünü ve tarihini anlatacağız. Bu bilgileri kaydedin ve unutulmaz bir Kapadokya gezisi yapın. 

Kapadokya balon ile adrenalin dolu bir yolculuk yapmak isteyenler ve macera tutkunları için de ülkemizin gözde yerlerinden biri. Kapadokya balon turları ücretleri Euro olarak hesaplanıyor ve sabahın erken saatlerinde Kapadokya'da balon turu fiyatları dışında bu turu yapabilmek için güneş doğmadan hemen önce hazır olmanız gerekiyor. Kapadokya balon turu ne kadar derseniz fiyatların kişi başı 80 ile 180 Euro arasında değiştiğini belirtelim. 

Genellikle Kapadokya turları İstanbul çıkışlı yapılmaktadır. Uçaklı Kapadokya turu paketleri ile en kolay, kısa ve konforlu yoldan Kapadokya gezisi yapabilirsiniz. Otobüslü Kapadokya ise daha ekonomik ve birçok şehri gezip görebileceğiniz bir diğer seçenek oluyor. Ayrıca Ankara çıkışlı Kapadokya turu ve İzmir çıkışlı Kapadokya turları da bulunuyor.

Şimdi gelelim Kapadokya tarihi ile ilgili detaylara...

1. Kapadokya Yeraltı Şehirlerini İlk Kimler Keşfetti?

Kapadokya hakkında en detaylı ve en eski bilgi alabileceğiniz yazılı kaynak Xenephon´un “Anabasis” adlı kitabıdır. Kitapta yazılanlara göre Pers Kralı Kiros'un emrinde olan Hellenler Kaymaklı ve Derinkuyu'daki yeraltı şehirlerinde konaklar. Bu da demek oluyor ki, bu yeraltı şehirlerini kuranlar Roma'nın baskısından kaçan Hristiyanlar değildir. Onlar sadece bu şehirleri bulup sığınmıştır.

2. Esrarengiz Mağaralar ve Olaylar

Anadolu ve çevresinde Kapadokya'daki mağaralar hakkında birçok söylenti dolaşır. Mağaralardan tuhaf kişilerin çıktığı, bazı mağara girişlerinin davetsiz ziyaretçilerin girmesine engel olan sihirli manyetik güçler taşıdığı ve bazı ermişlerin mağaralara girerek ortadan kaybolup yeniden geri gelmeleri gibi pek çok söylenti vardır.

yeralti-sehirleri.jpg

3. Dünyayı Bağlayan Yeraltındaki Tüneller

Anadolu konumu itibariyle yalnızca kıta olarak değil, yeraltı şehirlerindeki tünelleri sayesinde de Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan bir yapıya sahiptir. Anadolu'nun en batıdaki ucu Troya olurken, en doğusu ise Nemrut ve oradan kuzeye doğru Kafkaslar'daki Elbruz Dağı en uç noktası olmuştur. Kapadokya'daki tüneller, yeraltı şehirleri ve geçitler birçok şehri birbirine bağlar.

kapadokya-sehirler.jpg

4. Yüzlerce Yeraltı Şehri Var

Kapadokya turları ile gezilen yeraltı şehirlerinin sayısını merak ediyor musunuz? Ziyarete açık ya da gezilebilecek 36 tanesi dışında Kapadokya'daki yeraltı şehirlerinin sayısının 200'den fazla olduğu söyleniyor. Bu şehirler bir ağacın köklerine benzetiliyor ve hepsi bir yerde birbirine bağlanıyor. Bölgede yüzlerce yeraltı şehri olması, tarihte binlerce insanın burada yaşadığı, saklandığı gerçeğini de kanıtlamış oluyor.

yeraltindaki-sehirler.jpg

5. Kapadokya Bir Şehir Değildir

Muhtemelen Kapadokya ile ilgili en çok şaşıracağınız bir diğer detaylardan, Kapadokya'nın şehir değil bölge olduğu gerçeği olacak. Çoğumuz Kapadokya'yı bir şehir ya da semt zannediyoruz ancak gerçekte öyle değil. Kendi içinde geniş bir alana yayınlan Kapadokya'nın içinde birçok şehir mevcut. Yani kısaca, Kapadokya bölgesi 5 şehirden meydana geliyor. Nevşehir, Niğde, Kayseri, Kırşehir ve Aksaray aslında Kapadokya bölgesini oluşturuyor.

kapadokyua.jpg

Kapadokya Neden Bu Kadar İlgi Çekici?

Bir doğa harikası olarak tanımlanan Kapadokya'daki peri bacalarının aynısını dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz. Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray’a, Kayseri illeri arasına yayılmış geniş bir bölgenin adı olan Kapadokya'nın bu kadar popüler olmasının en önemli nedenlerinden biri budur.

Sayısız blogger, yazar, gezgin, dünyaca ünlü sanatçıların burayı görmek istemesinin nedenleri elbette çok. Kapadokya'nın tarihi, yeraltı ve yerüstü mağaraları, balon turları, elle oyularak yapılan taş evlerde konaklama isteği, şarapları ve farklı lezzetteki yemekleri ile Kapadokya turları dünyanın her yerinden hemen herkesin ilgisini çekiyor.

Üstelik şimdi Gruppal Kapadokya turları ile bölgenin gizemi içinde kaybolabilir ve kolay ödeme seçenekleri ile kredi kartına taksit imkanlarından yararlanabilirsiniz. 

kapadokyua-kis.jpg

BONUS: Kapadokya'da Kış

Kış mevsiminde Kapadokya'nın bembeyaz karlar altında gizemine gizem kattığını söyleyelim. Peri bacalarını örten karların üzerinde balon turu yapabilir, gece yıldızların aydınlattığı gökyüzünü izlemenin keyfini çıkarabilirsiniz. Kapadokya hakkında bilinmesi gereken şeylerden biri de kış mevsiminde bölgenin apayrı güzelliklere büründüğüdür.