Kapadokya Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kapadokya ne zaman keşfedildi? Peribacaları nasıl oluştu? Hepsinin cevabı bu yazıda!

Yayın Tarihi: 10 Eylül 2019Görüntülenme: 5303
kapadokya-sorulari (2).jpg

Kapadokya hakkında merak edilenler saymakla bitmez eminiz. 

Kapadokya Türkiye'nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir ve Anadolu'nun tam ortasında yer alır. Doğanın yüzyıllar boyunca sürdürdüğü hareketler sonucu birçok doğal yapı ortaya çıkmıştır. 

Dünyaca ünlü olan peri bacaları, yeraltı şehirleri, atları ve daha birçok doğaüstü güzelliğiyle Kapadokya turları bugün herkesin ilgisini çekiyor. Kapadokya ile ilgili sık sorulan sorular neler diye merak ediyorsanız detaylarıyla anlattık. 

Kapadokya sadece doğal güzellikleriyle değil tarihi eserleri ile de ünlüdür. Özellikle yüzyıllarca Anadolu'da yaşayan ya da bu bölgeyi ulaşım aracı olarak kullanan medeniyetler bu bölgede çeşitli izler bırakmış durumda. Kapadokya turları ile bu bölge, yerli ve yabancı turistlerin Türkiye'deki en çok ziyaret ettiği yerlerinden biridir.

Şimdi sizinle Kapadokya hakkında en sık sorulan soruları paylaşacağız.

01 | Kapadokya'da Ne Yapılır?

Kapadokya'da yapabileceğiniz aktiviteler oldukça çeşitlidir. Burada Aşk Vadisi'ne gidip sıcak hava balonu turu etkinliklerine katılabilirsiniz. Kapadokya'da balon turu yapmak çok romantik bir aktivitedir. Çeşitli vadileri ziyaret edin ve vadideki restoranlarda romantik akşam yemeğinin tadını çıkarın. Müzeyi, doğal alanı ve Kapadokya tarihinde yolculuğa çıkacağınız yer altı şehirlerini ziyaret edebilirsiniz. Kapadokya, fotoğraf çekmek için size bol miktarda alan sunacak.

02 | Kapadokya'da Gezilecek Yerler Neler?

Avanos, Ürgüp, Göreme, Üçhisar, Çavuşin ve Ortahisar, Kapadokya'da gezilecek yerler arasında en ünlü olanlarıdır. Vadilerin çoğu, peribacaları ve tarihi eserler bu bölgelerde bulunuyor. Bölge ayrıca açık hava müzeleri, yeraltı şehirleri ve bazı kaleler nedeniyle de mutlaka gezilmelidir.

03 | Kapadokya'da Ne Giyilir?

Kapadokya'da ne giyilir sorusundan önce iklimini anlayabilmek için Kapadokya nerede diye soranlara söyleyelim, Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde yer alıyor. Bölge, yazları sıcak ve kurak bir iklime sahip. Kışın ise bölge çok soğuk ve yağışlı. Giysilerinizi mevsime göre seçebilirsiniz.

kapadokya-sorulari (6).jpg

04 | Kapadokya'dan Ne Alınır?

Kapadokya gezisi sırasında peri bacalarını simgeleyen küçük hediyelik eşyalar, defterler, buzdolabı süsleri ve mıknatıslar satın alabilirsiniz.

05 | Kapadokya Neyi ile Ünlü?

Kapadokya çoğunlukla peribacaları ve tarihi yapıları ile ünlü. Özellikle içerdiği vadiler gerçekten dünyaca ünlü yerler. Doğal olan her şey, Aşk Vadisi gibi popüler vadilerde bulunur.

06 | Kapadokya'da Havalimanı Var Mı?

Evet. Uçakla Kapadokya'ya gelecekseniz Nevşehir Kapadokya Havalimanı'nı kullanabilirsiniz.

07 | Kapadokya'daki Peribacaları Nasıl Oluştu?

Kapadokya'daki Peribacaları kayaların yüzyıllarca rüzgar ve su ile aşındırılmasıyla oluşmuştur. Kısaca özetlemek gerekirse, Kapadokya'nın oluşumu kayaların su ve rüzgar tarafından şekillendirilmesiyle oluşturmuştur.

kapadokya-sorulari (1).jpg

08 | Kapadokya Neden Popüler?

Kapadokya'daki Peribacaları dünyadaki eşsiz yapılardır. Bu binalar UNESCO tarafından kültürel miras listesine dahil edilmiştir. Ayrıca, farklı kültürlere ait birçok mimari yapının olması da Kapadokya neden bu kadar ünlü sorusuna verilecek cevaplar arasındadır.

09 | Kapadokya Nerede?

Kapadokya, Orta Anadolu bölgesinde Nevşehir'de bulunmaktadır.

10 | Kapadokya'ya Ne Zaman Gidilir?

Kapadokya'ya gitmek için en uygun zaman aslında size bağlıdır. Çünkü Kapadokya yılın herhangi bir zamanında gitmek için uygun bir yerdir. Ancak, farklı yapıları ziyaret ederken kolayca dolaşmak istiyorsanız, burada ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret etmenizi öneririz.

11 | Kapadokya Ne Zaman Oluştu?

Kapadokya'nın oluştuğu zaman dilimi kesin olarak net değil çünkü Kapadokya doğası gereği inşa edilmiş tamamen doğal bir yer. Bu soruya mutlak bir yıl gösteremeyiz ancak inşa sürecinin süresinin yaklaşık 100.000 yıl olduğu söylenebilir.

kapadokya-sorulari (3).jpg

12 | Kapadokya Ne Zaman Keşfedildi?

Kapadokya Anadolu'nun Mezopotamya ile birleştiği bir bölgede yer almaktadır. Bu alan eski zamanlardan beri insanlar tarafından keşfedilmiştir ve insanlar onu barınak ya da ulaşım için kullanmışlardır.

13 | Kapadokya Neden Önemli?

Kapadokya içerdiği önemli yapılar nedeniyle çok değerlidir. Bölge ayrıca uluslararası kuruluşlar tarafından da korunmaktadır. UNESCO koruma listesinde Kapadokya da yer alıyor.

14 | Neden Kapadokya'ya Gitmelisiniz?

Kapadokya'yı ziyaret etmenin birçok önemli ve faydası var. Bölgeyi ziyaret ederek bir Anadolu kültürü hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. Bölgedeki farklı ulusların ve dinlerin yapıları sizi tarihi bir yolculuğa götürebilir. Son olarak, bölgedeki doğal yapılar size doğanın tarihi gelişimi hakkında ipuçları verecektir.

kapadokya-sorulari (8).jpg

15 | Kapadokya Neden Dünya Mirası Oldu?

Kapadokya tüm dünya için önemli olan tarihsel değerlere tanık olduğundan dünya mirası olarak korunmalıdır. Hem doğal hem de insan yapımı olan çok sayıda bölge, Kapadokya'da bulunmakta ve dünyanın onları koruması çok önemlidir.

16 | Kapadokya'da Balon Turları Neden Var?

Kapadokya bölgesi eşsiz bir manzaraya sahip. Dahası, bölgedeki vadilerin sayısı oldukça fazla olduğu için Kapadokya'da balon uçuşu yaparak bu alanı görmek çok kolaydır. Bu nedenle, Kapadokya kuş bakışı manzarasını izlemek isteyenler genellikle Kapadokya balon turlarını tercih ederler. Hatta bazı özel balon turları ile evlilik teklifi de yapılıyor.

17 | Kapadokya Nasıl Keşfedildi?

Anadolu, bölgeden bölgeye göç sırasında farklı kabilelerin karşılaştığı bir alandır. Bu bölgenin bu şekilde keşfedildiği ve insanlar tarafından kullanılmaya başlandığı tahmin edilmektedir. Kapadokya'nın da göçler sırasında fark edildiği düşünülmektedir.

18 | Kapadokya'ya Nasıl Gidilir?

Kapadokya Nevşehir’dedir. Yurtdışından Kapadokya'ya gidiyorsanız önce İstanbul'a gelebilirsiniz. O zaman Nevşehir Kapadokya Havalimanı'na İstanbul'dan karayolu veya havayolu ile gitmeniz gerekir.

kapadokya-sorulari (5).jpg

19 | Kapadokya'da Kaç Gün Geçirmeli?

Kapadokya'daki tüm bölgeleri ayrıntılı olarak ziyaret etmek ve Kapadokya turları ile keyifli bir tatil geçirmek için 5 gün geçirmenizi tavsiye ederiz. Aslında yoğun bir tur programı ile bölgeyi bir günde de ziyaret etmek mümkün. Ancak, bölgenin otantik motellerinde kalmak, farklı yapılara vakit ayırmak, bölgeyi sizin için daha keyifli hale getirecek. Yani farklı bir tatil deneyimi yaşamak istiyorsanız, Kapadokya'da beş gün geçirmek bir zevk olabilir. Kısa bir Kapadokya turu yapmak istiyor ya da vaktim yok diyorsanız Gruppal Kapadokya turları ile bölgeyi keşfedebilirsiniz.

20 | Kapadokya İstanbul'a Ne Kadar Uzak?

İstanbul ile Kapadokya arasındaki mesafe yaklaşık 700 km. Eğer karayolu ile Kapadokya'ya gitmek istiyorsanız, yol yaklaşık 7 saat sürecektir. Buna ek olarak, Nevşehir'de Nevşehir Kapadokya Havaalanı da bulunmaktadır. İsterseniz uçakla Kapadokya'ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu durumda, bir saat içinde varacaksınız.

21 | Kapadokya'da Konaklama Nerede Olmalı?

Kapadokya otelleri ile de ünlü olan bir bölgedir. Özellikle mağara oteller, konaklar, değişik konseptte tesisler var. Ayrıca burada kalabileceğiniz birçok motel de var. Genel olarak, burada konaklama otantik bir ambiyansa sahiptir. Gruppal Kapadokya turu ile ister merkezi bir yerde ister merkeze biraz uzak ama daha ekonomik otellerde konaklayabilirsiniz.

22 | Kapadokya Gezi Rehberinde Olması Gereken Yerler?

Kapadokya turu sırasında görmeden dönmemeniz gereken yer çok fazla. Birkaç önemli alanın adı, Göreme Açık Hava Müzesi, Aşk Vadisi, Taş Köprü, Tahta Köprü, Saç Müzesi, Devrent Vadisi, Zelve Açık Hava Müzesi, Sakli Konak, Uçhisar Kalesi, Seki Restaurant sayılabilir.

23 | Kapadokya'da Balon Turları Nerede Yapılıyor?

Kapadokya'daki balon turlarının çoğu Devrent Vadisi ve Aşk Vadisi'nde yapılır. Bu bölgelere giderek balon turu yapabilirsiniz.

kapadokya-sorulari (4).jpg