Okuyunca Gitmek İsteyeceksiniz: Lizbon Rehberi

Rengarenk sokaklar, enfes tatlılar, seramikle kaplı binalar... Hepsi Lizbon rehberinde!

Yayın Tarihi: 07 Ağustos 2019Görüntülenme: 6035
lizbongezi.jpg

Lizbon gezi rehberi arıyorsanız en doğru yerdesiniz.

Lizbon deyince akla Tagus (Tejo) Nehri, Arnavut kaldırımlı sokaklar, parke taşlı binalar, denize inen kısa bir tren yolculuğu ve sayısız tatlı gelir. Çok yakın zamana kadar, gizli kalan rotalar arasında olan Lizbon şehri nerede diye sorulsa muhtemelen kimse Portekiz'i ilk seçenek olarak düşünmeyecekti. Bugün Lizbon turu yapmayı düşünen yüzlerce gezgin şimdiden Lizbon tatil planlarını tamamlamış durumda.

Lizbon şehri, rengarenk sokak aralarında dolaşmak, birçok tepeye tırmanmak, eşsiz güzellikteki manzaraları seyretmek ve Portekiz’in yemeklerini yemek, şarap ve müziğini tatmak için harika bir yerdir.

Lizbon, Londra, Paris veya Madrid gibi Avrupa başkentlerinin mimari geleneğinde olduğu gibi büyük anıtlar ve meydanlar şehri değildir. Avrupa'nın en batıdaki başkenti, kompakt ve gezilebilir bir merkeze sahip, renkli ve engebeli yapısıyla Lizbon turundan hatırlayacağınız en güzel detaylar olacak.

Lizbon'a gitmek için sayısız nedeniniz var: Manzaralar, Arnavut kaldırımlı sokaklar, renkli tramvaylar, uygun fiyatlı ve zengin yemekler... Ancak Atlantik'e doğru yavaşça uzanan Tagus Nehri belki de şehirde Lizbon gezisi yapmak için en önemli özelliklerden biri oluyor.

Peki şimdi görebileceğiniz en detaylı Lizbon gezi rehberi için hazır olun. Kağıt kalemi alın ve Lizbon'da ne yenir, Lizbon'da gezilecek yerler, Lizbon'un en ünlü sokakları ve diğer tüm detaylar için notlarınızı saklayın.

Başlıyoruz...

lizbone28.jpg

Lizbon Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Portekiz'in başkenti Lizbon'u Gruppal Portekiz turları ile gezebilirsiniz. Lizbon hakkında öğrenmeniz gereken ufak detayları paylaşıyoruz. Bu bilgiler hayat kurtaracak.

  • Temel şeyleri söyleyin

Lizbon turları sırasında zorluk yaşamayacağınıza eminiz çünkü 30 yaşın altındaki yerli halkın çoğu iyi derecede İngilizce bilmekte ve bundan daha yaşlı insanlar genellikle Lizbon gezisini rahatça tamamlamanıza yardımcı olacak kadar İngilizce'yi iyi bilmektedir.

Lizbon'da tur yaparken temel bazı kelimeleri öğrenirseniz iyi olabilir. Örneğin, olá (merhaba), obrigado (teşekkür ederim), kontağı, por favorisini (kontrol edin, lütfen) öğrenin. En sık kullanılan kelimelerdir. Yerel halk bu çabaya saygı gösterecek ve hemen konuştuğunuz dile geçmeye çalışacaktır.

  • Masaya gelen her şeyi yemeyin

Masadakini yersen, alırsın. Lizbon'a ilk kez gelen ziyaretçiler için bu, yaygın bir tuzaktır. İstenmeyen zeytinleri, ekmeği veya restoranlarda (Couvert olarak bilinir) masanıza getirilen diğer küçük yiyecekleri yerseniz, bunlar genellikle birkaç avrodan fazlaya mal olmamakla birlikte sizden tahsil edilir. Onlara dokunmaz bırakırsanız, bunlar kaldırılır ve siz de herhangi bir ekstra ücret ödemezsiniz.

lizbonsokak.jpg
  • Merkezin dışında kalın

Lizbon turu boyunca daha sakin bir Lizbon yaşamını deneyimlemek istiyorsanız, 1940'larda ortaya çıkan orta sınıf için inşa edilmiş bir mahalle olan Alvalade'de kalmayı deneyin.

Eskiden kırsal bir köy olan Benfica, şu anda şehrin bir parçası olan küçük bir kilisenin etrafına kurulmuş, birbirine sıkı sıkıya bağlı bir topluluk hissini koruyor. Alvalade'deki Frutalmeidas (Avenida de Roma, 45) ve Pastelaria Nilo (Estrada de Benfica, 715) gibi en iyi pastaları (pastane) keşfetmek için yerel halkı takip edin. Her iki mahalle de merkeze 40 dakikalık yürüme mesafesindedir.

Aksiyona biraz daha yakın olmak için, sofistike restoranları (Tasca da Esquina, Portekiz yemekleri konusunda uzmanlaşmış olan) ve Lizbon'un çok sayıdaki ortalarından biri ve Jardim da Estrela'ya yakın olan orta sınıf bir semti Campo de Ourique'yi ve kamuya açık bahçelerini deneyin.

28E tramvayı detaylarına dikkat edin

28E tramvayı Lizbon'un en güzel kısımlarını ve sokaklarını gezen 45 dakikalık bir yolculuk imkanı sunar ancak bu tramvay günün her saati doludur. Tramvayda oturmanın en iyi yolu sabahın erken saatlerinde binmektir. 

lizzbone28.jpg
  • Yanınıza alacağınız ayakkabıya dikkat edin

Lizbon, kaldırım taşlı caddeler ve yedi dik tepeden inşa edilmiştir. Lizbon'da hava durumu yağışlı olduğu zamanlarda şehir gezisi yapıyorsanız yanınızda getireceğiniz ayakkabıya da dikkat etmelisiniz. Yürüyüş için uygun ve size rahat gelen ayakkabıları tercih ederseniz Lizbon turları ile gezerken sakatlanma ve düşme riskini de ortadan kaldırmış olursunuz.

  • Banliyöleri keşfedin

Birçok Lizbonlu için keşfedilmemiş sayısız şey bulunur.

Eğer farklı bir Lizbon gezisi yapmak istiyorsanız Lizbon'daki banliyöleri kullanarak klasik rotalar dışına çıkabilirsiniz. Queluz banliyösünde bulunan Kraliyet ailesinin yaz aylarını geçirdiği bir tür Portekiz sarayı olan Ulusal Queluz Sarayı'na trenle kolayca ulaşabilirsiniz. Tagus Nehri'nin güney kıyısında yer alan Cacilhas, renkli binalar, küçük kiliseler ve taze deniz ürünleri olan restoranların olduğu büyüleyici bir mahalle.

tagusnehri.jpg
  • Tagus'ta yürüyüşe çıkın

Lizbon'daki Targus Nehri kıyısında yürümek size Lizbon’un kimliğinin ve tarihçesinin en önemli yönlerinden birini gösterir: Konteynerler, vinçler ve kargo gemileriyle dolu limanı, sadece deniz yoluyla ulaşılabilen çok uzak yerleri çağrıştırır.

Cais do Sodré'deki feribot istasyonundan başlayın ve 4 kilometrelik bir yürüyüşle Belém'deki bisiklet yolunu izleyin. Salazar'ın diktatörlüğü sırasında 1950'lerde inşa edilen yapının ölçeğine (San Francisco’nun Altın Kapısı’nın yadsınamaz bir benzerliğine sahip) hayranlığını görmek için köprünün altından geçerken bakmayı unutmayın.

  • İstediğiniz zaman alışveriş yapın

Lizbon'da alışveriş yapmak isteyenler şanslı çünkü şehirde mağazalar, süpermarketler ve alışveriş merkezleri hafta sonları kapanmaz.

Pazar günleri, Lizbon’un en sık ziyaret edilen alışveriş merkezlerinden biri olan Chiado gibi bölgelerdeki dükkanların çoğu açıktır ve öğle yemeği sonrası yürüyüşlerini yapan insanlarla doludur. Süpermarketler, 1 Ocak ve 1 Mayıs Noel Günü hariç çoğu ulusal tatillerde bile açıktır.

belem.jpg
  • Alcantara'yı keşfedin

Lizbon'un tarih öncesi görünümü ve şehirdeki küçük kasaba hissini Alcântara'nın batı sahil semtinde yaşayabilirsiniz.

Lizbon’un Avrupa’nın en popüler destinasyonlarından biri olarak ortaya çıkması, kentin yüzünü değiştirdi; bakkallar, yerel eczaneler ve pastaneler şık kafe ve restoranlarla dönüştü. Popülerliği öncesi Lizbon'un eski görünüşü ve nostalji hissi, özellikle Alcântara'nın batı sahil bölgesi olmak üzere şehrin küçük yerlerinde yaşar.

Highbrow Lapa Mahallesi, Lizbon'un diplomatik mahallesi ve nehir kıyısındaki turist noktası Belém arasında yer alan Alcântara, terk edilmiş konaklar, Hobbit büyüklüğünde ahşap kapılı apartmanlarıyla bilinir.

Lapa'daki Alcântara’nın doğu ucunda, Lizbon’un en iyi kruvasanlarına sahip olduğu bilinen küçük bir kafe olan La Boulangerie’de bir kahvaltı büfesiyle Lizbon şehrinde yürüyüş turuna başlayabilirsiniz. Sonra caddenin karşısında, Portekiz’in 17. yüzyıldan kalma bir sarayda, dünyanın önde gelen Portekiz sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan Museu Nacional de Arte Antiga’ya gidin. Bir tarım bölgesi olan Alcântara, 19. yüzyılda tekstil fabrikaları ve diğer endüstriler için bir merkez olarak konumlanmıştır.

alcantara.jpg

Tapada das Necessidades'ten, güneye doğru Rua da Costa'da, nehre doğru yürüyün ve şimdi giyim mağazalarına, mücevher tasarımcılarına, oyuncak mağazalarına, gözlükçülere, vegan ayakkabı dükkanlarına ve ortak çalışma alanlarına ev sahipliği yapan kompleksi keşfedeceksiniz.

Ayrıca ünlü Portekizli grafiti sanatçısı Bordalo II tarafından çöpe atılmış dev bir arı da dahil olmak üzere mükemmel bir sokak sanatı var (Rua de Cascais'de, başka bir ünlü Portekizli grafiti sanatçısı, Vhils, kompleksin hemen dışında, Rua de Cascais'de başka bir büyük sokak sanatı var). Ve eski matbaa etrafında inşa edilmiş bir kitapçı / kafe / sanat galerisi olan Ler Devagar'ı es geçmeyin.

Daha sonra, Rela 1o de Maio'ya batıya doğru ilerleyerek Capela de Santo Amaro'ya varın, burası; tepedeki bir Rönesans kilisesinin küçük bir cevheridir. Efsaneye göre şapel, Roma'dan yola çıkarken tehlikeli bir şekilde dalgalı denizlere çarpan ve azizlerin güvenliğini sağlaması halinde Amarus'a adanmış bir keşiş inşa etmeye söz veren bir grup keşişin eseriydi.

1549 yılında inşa edilen şapel, muhteşem Lizbon işine ve genellikle Lizbon’un Altın Kapısı olarak adlandırılan Tagus’un asma köprüsü olan 25 Nisan Köprüsü’nün muhteşem bir manzarasına sahip.

Portekiz'in en eski botanik bahçesi Jardim Botânico da Ajuda'yı Lizbon'da gezilecek yerler listenize ekleyin.

lizbonyemek.jpg

Portekiz Mutfağı

Lizbon'da Ne Yenir?

Portekiz, 15. ve 16. yüzyıllardaki küresel keşifler sırasında dünyadaki en dışa dönük ülkelerden biriydi bu nedenle Portekiz mutfağı Afrika, Uzak Doğu, Hindistan ve Güney Amerika'daki kolonilerden elde edilen malzemelere dayanıyordu. Ayrıca Portekiz yemekleri yakındaki ticari ortakları olan Moors, İspanyol, Fransız, İngiliz ve Flamanca'dan da etkilenmiştir.

Lizbon'da Yemeniz Gereken 10 Lezzet

1. Sardalya

Lizbon denizden sadece 20 kilometre (20 mil) uzakta olduğundan haliyle balık ve deniz ürünleri her zaman masada olur. Lizbon’un mutfak tarihine göre, mütevazı sardalya, en azından Kuzey Afrika’nın Müslüman sakinleri olan Moors’un 8. yüzyılda şehri fethetmesinden bu yana Lizbon sofralarının bir parçası oldu. Sardalya, kentin sembollerinden biridir.

Bacalhau
Bacalhau

2. Bacalhau (Tuzlu Balık)

Portekizliler balığa bayılır özellikle bacalhau (tuzlu balık) ile Lizbon turu sırasında siz de bol bol karşılaşacaksınız. Bu morina balığı Norveç, İngiltere veya Kanada'dan ithal edilir ve korunması için tuzlanır.

Portekizliler'in bu balığı sevmesinde sebep ne olursa olsun, bacalhau tartışmasız bu ülkede ulusal bir yemek. Dükkanlarda ve süpermarketlerdeki büyük sert balık parçalarını görebilirsiniz ve kesmek için küçük bir testere kullanılır. Morina, yavaşça ve dikkatlice pişirilmeden önce en az 24 saat boyunca sürekli yenilenen suya batırılarak tuzdan arındırılır.

Caldo Verde
Caldo Verde

3. Caldo Verde

Portekizliler'in balık dışında daha çılgınca yegâne yemeği Caldo Verde, diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla tükettiği çorba (Portekizli bir çorba festivaline gitme şansını yakalarsanız yapın!) oluyor.

Caldo Verde çorbası Lizbon turunda sizi tok tutacak ucuz, içten ve her yerde bulunur bir yemektir. Ülkenin kuzeyinden on beşinci yüzyılda, hatta daha önce ellerinde bulundurmaları gereken malzemeleri kullanan tarla çalışanları tarafından tasarlandığı ortaya çıkmıştır. Doğum günleri ve düğünler gibi kutlamalarda ve diğer zamanlarda da yenir; tek başına, geleneksel uzun bir öğle veya akşam yemeğinin ilk öğünü ya da geç bir atıştırmalık olarak.

Pastel de Nata
Pastel de Nata

4. Pastel de Nata

Her Portekiz sokağında büyüleyici bir kafe (pastane) vardır ve her dükkanda şaşırtıcı ve bazen tuhaf görünümlü bir dizi şekerleme vardır. Bunların neredeyse hepsi Lizbon şehrinde tur yapanların denemesi gereken şeylerdir.

Geleneksel pastalar, tarçın gibi baharatlar da dahil olmak üzere kaliteli malzemeler alacak kadar zengin olan rahipler ve rahibeler tarafından icat edildi. Ortaya çıkan tatlılar, soylulara ve gezginlere armağan olarak verildi.

Pastel de Nata’nın (Kremalı tart) sözde Lizbon’un büyük bir şeker kamışı rafinerisine bitişik olan Belém’deki Monasterio de Jerónimos’ta icat edildiği iddia edildi. Pasteis de Belém mağazasının sahiplerinin kullandıkları tarifi doğrudan keşişlerden aldıkları söylenir. Tartları her zaman taze ve büyük miktarlarda üretiyorlar ancak turist kuyruğunu beklemek istemiyorsanız şehirde olması gereken çok sayıda iyi nata satan yerler var.

Iscas Com Elas
Iscas Com Elas

5. Iscas Com Elas

Iscas, beyaz şarabın ve sarımsakla sote edilmiş ince bir ettir. Haşlanmış patateslerle servis edilir (Elas olarak adlandırılır - basitçe “onlar” anlamına gelir).

Lizbon'a 19. yüzyılda gelen ve daha sonra kendilerine ait restoran ve kafelerde çalışmak üzere gelmiş Galiçliler tarafından getirildi (Lizbon klasikleri olarak düşünülen pek çok başka yemek de varlığını Bacalhau yemekleri meia-desfeita da dahil olmak üzere Galiçyalılara borçlu pataniscas). Iscas com elas, Lizbon turları ile şehri görmeye gelenler arasında çok popüler oldu.

Prego
Prego

6. Prego

Et yiyen Lizbonlular tarafından çok sevilen prego; bir atıştırmalık veya biftek sandviçidir. Pek çok yemek gibi, fakir bir adamın yemeği olarak, et suyunun yumuşadığı ekmek gibi hafif bayat bir çörekteki en ucuz sığır eti kesilmesiyle başladı.

Prego genellikle yumuşak, geleneksel bir Madeiran ekmeği çöreği olan bir bolo de caco'da servis edilir. Basit prego, en iyi futbol maçlarında yemek standında veya Praça Luis de Camões'deki Cervejaria O Trevo'da bira ile tüketilir. Ölçeğin gurme sonunda, 80 yaşındaki lüks restoran Gambrinus, ev yapımı ekmeklerde harika bir bonfile prego yapar.

Kızarmış Tavuk ve Patates Cipsi
Kızarmış Tavuk ve Patates Cipsi

7. Kızarmış Tavuk ve Patates Cipsi

Horoz Portekiz'in sembolüdür. Komşuları sanayileşirken küçük ölçekli tarımın hâkim olduğu bir ülke olarak, neredeyse herkesin şehirde bile kendi tavuklarını sakladığı bir yer vardı. Tavuk, hayvansal proteinin en formda ve en kolay şeklidir.

Portekiz'de ulusal fast-food genellikle patates cipsi ile eve götürmek için küçük bir büfeden servis edilen kavrulmuş tavuktur. Cipsler evde, tavuk yağında kızartılır ve sıcak olarak servis edilir veya ayçiçek yağında kızartılmış önceden paketlenmiş basit, tuzlu cipslerdir. Bir buçuk tavuk yiyebilirsiniz. Sosu genellikle tereyağı, limon arasından seçim yapabilirsiniz.

Diğer geleneksel yiyeceklerde olduğu gibi, bunu merkez dışındaki yerel caddelerde bulmak en iyisidir.

Cachupa
Cachupa

8. Cachupa

Lizbon’da, Portekiz’in eski Afrika kolonilerinin yemeklerini, genellikle küçük, arkadaş canlısı yerlerde tadabilirsiniz. Cape Verdean cachupa en iyi bilinen ithalatlardan biridir. Et, balık ve daha az geleneksel sebze sürümleriyle gelen fasulye, mısır, manyok ve tatlı patatesin besleyici bir yahnisi olarak düşünebilirsiniz.

Goan Prawn Curry
Goan Prawn Curry

9. Goan Prawn Curry

Goan mutfağının en önemli özelliği balık ve deniz ürünleri körileri. Buradaki Hint restoranlarının birçoğu, Avrupa pazarına yönelik yiyeceklerin sayısını azaltıyor ancak Goan restoranları genellikle hayal kırıklığına uğratmıyor. Tentações de Goa'da (Rua de São Pedro Mártir 23) karides körisini (Caril de Camarão) deneyin.

Nepalese Momo
Nepalese Momo

10. Nepalese Momo

Nepali momo, buğulanmış veya kızartılmış, körili et veya sebze dolgusu ve yanında baharatlı domates bazlı bir sos ile servis edilebilen bir hamur tatlısıdır.

Nepalli restoran sahipleri açılış saatlerini uzatmak için Portekizliler'den daha istekliydi, bu yüzden momo uygun fiyatlı bir gece yemeği için genç nüfus arasında popüler oldu. Merkezde, Tasca do Marinheiro, Rua Conceição da Glória veya Avenida da Liberdade'deki Os Tibetanos'taki Tibet versiyonundaki momoları deneyin.