Nevşehir Gezi Rehberi

Kapadokya'dan Göreme'ye Nevşehir'de gezilecek yerler ve daha fazlası...

Yayın Tarihi: 18 Kasım 2019Görüntülenme: 6277
nevsehirr.jpg

Dünyaca ünlü Kapadokya bölgesine ev sahipliği yapan Nevşehir eski adıyla Muşkara bugün Türkiye'nin en çok gezilen yerleri arasındadır. Nevşehir denilince akla Kapadokya, Ürgüp, Göreme ve Peribacaları gelmektedir.

Nevşehir tarihi ve mimarisiyle Nevşehir turu yapan herkesi etkiler. Peki Nevşehir hakkında bilmeniz gerekenler neler? Nevşehir'in kelime anlamı 'Yeni Şehir' demek oluyor ve bu bölge kendine özgü özellikleriyle dünyaya açılan bir kapı gibidir.

Nevşehir'in geçmişine baktığımızda bölgede Hititler ve onlardan hemen sonra Hristiyanlar yaşamıştır. Hristiyanlığın önemli bir merkezi olan Nevşehir'de evler kayalar üzerine ve içine oyulmuştur. Nevşehir'in kiliseleri taşların oyulması ve işlenmesiyle yapılmıştır. Bu nedenle inziva ve sığınak yeri olması açısından buradaki kiliseler geçmişte çok önemliydi. Bugün Kapadokya olarak anılan Nevşehir bölgesi şehirden daha büyük bir alanı kaplıyor.

Nevşehir Nerede?

Orta Anadolu'nun tam merkezinde konumlanan Nevşehir nerede diye soranlara hemen her yere yakın bir konumda olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Ankara'dan çok yakın olan bu bölgeye İstanbul'dan ve İzmir'den de rahatlıkla ulaşım alternatifleri bulunuyor. Nevşehir'e ne zaman gidilir derseniz, bahar döneminde ve yaz aylarında Nevşehir gezisi yapmak idealdir.

nevsehirharita.jpg

Nevşehir'in iklimi nedeniyle daha çok bahar ve yaz aylarında düzenlenen Nevşehir turlarına milyonlarca insan katılıyor ancak kış döneminde Nevşehir'i görmek de ayrı bir güzellik yaşatıyor.

Nevşehir Neyi ile Ünlü?

Tarihi ve mimariyi seven herkes Nevşehir'de alışveriş yapmaya doyamayacak. Nevşehir'den ne alınır diye merak edenlere hemen söyleyelim. Seramiği, kilimi, şarabı, kaymağı, kabak çekirdeği, çömleği ve el yapımı bez bebekleriyle ünlü olan Nevşehir'de alabileceğiniz bir sürü hediyelik bulunuyor. Çanak ve seramikten üretilen hediyelikleri tercih edebilirsiniz.

nevsehieeglence.jpg

Nevşehir'de Gezilecek Yerler

Unesco Dünya Mirasları Listesi'nde yer alan sayısız bölgesiyle Orta Anadolu'nun incisi olan Nevşehir ile ilgili bilgiler bununla sınırlı değil. Nevşehir turları ile görmeden dönmemeniz gereken birbirinden önemli yerler bulunuyor. İşte Nevşehir'de gezilecek yerler:

  • Göreme Açıkhava Müzesi
  • Üç Güzeller
  • Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi
  • Ihlara Vadisi
  • Yeraltı Şehirleri
  • Uçhisar Kalesi
  • Güvercinlik Vadisi
  • Elmalı Kilise
  • Nevşehir Müzesi
  • Nevşehir Kalesi
  • Çarıklı Kilise
  • Saklı Kilise
  • Elis Hamam
  • Yılanlı Kilise
  • Göreme Roma Kalesi
  • Acigöl
  • Kurşunlu Cami
  • Çat Kasabası
  • Kılıçlar Kilisesi

Nevşehir'in yüzölçümü 5.467 km2'dir. Orta Anadolu'da çok eski dönemlerde olan yanardağların oluşturduğu geniş bir bölge üzerinde yer alır. Kızılırmak'ın doğu ve batı olarak ikiye böldüğü Nevşehir'de tur yaparken şehrin içinden nehrin geçtiğini görürsünüz.

Nevşehir'e Nasıl Gidilir?

nevsehirnasil.jpg

Türkiye'deki popüler turistik yerler içinde ilk sıralarda olan Nevşehir'e nasıl gidilir derseniz hemen her yerden rahatlıkla buraya ulaşacağınızı belirtelim. İstanbul Nevşehir arası uçakla en kolay, konforlu ve kısa mesafedir. Nevşehir Kapadokya Havaalanı'nın dışında Kayseri Havaalanı da Nevşehir'e ulaşım için değerlendirilebilir alternatifler arasındadır.

Ankara Nevşehir arası otobüsle 280 km'dir. İstanbul'dan Nevşehir'e gelecekler ise güzergah Ankara üzerinden olduğu için rahatlıkla erişim sağlayabilirler. Otobüsle Nevşehir'e gitmenin en kolay ve eğlenceli yollarından biri de Gruppal Kapadokya turları ile Nevşehir'e gelmek olacak.

Nevşehir Yemekleri

Nevşehir mutfağı damaklarda iz bırakacak birçok menüye ve lezzete ev sahipliği yapıyor. Uçhisar, Ürgüp ve Göreme'deki restoranların yanı sıra Nevşehir merkezde bulunan restoranlarda da yöreye özgü yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Özellikle testi kebabı Nevşehir'in en ünlü yemeğidir. Toprak çanak üzerinde sunumu yapılan testi kebabının lezzeti enfestir.

yemeknevsehir.jpg

Saç tava, mezeler, çömlek kebabı, kiremitte et sarması, aside tatlısı Nevşehir yemekleri arasında mutlaka denemeniz gerekenlerdir. Şarabı da dünyaca ünlüdür.

Nevşehir'de Eğlence Seçenekleri

Yöresel geceleri, Türk geceleri ile ünlü Nevşehir ve Kapadokya'da eğlence demek sazlı sözlü çalgılı eğlence demektir. Birçok otel kendi eğlence gecesini düzenlerken Göreme, Ürgüp ve Avanos gibi yerlerde bar ve kulüpler de bulabilirsiniz. Nevşehir'deki şarap evlerinde de eğlenceler düzenlenmektedir. Canlı müzik ve konserlerin olduğu kafeler de mevcuttur.

eglencenevsehir.jpg

Nevşehir'deki festivaller de Nevşehir eğlencelerini oluşturur. Her yıl düzenlenen Cappadox Festivali binlerce kişiye ev sahipliği yapar. Ürgüp Bağbozumu Festivali de çeşitli eğlencelerin ve içeceklerin olduğu festivaller arasındadır.