Roma'ya İlk Kez Gideceklere 10 Öneri

İtalya'nın en ünlü şehri Roma'yı birlikte keşfetmeye çıkıyoruz.

Yayın Tarihi: 10 Mart 2019Görüntülenme: 12040
roma-rehber.jpg

Roma, İtalya'nın en popüler şehirlerinden biri. Medeniyetler şehri, mimariler şehri ve sanatın şehri...

İtalya'nın tarihi ve mimari açıdan en güzel, en popüler, en eski şehirlerinden biridir Roma şehri. Meydanları, kiliseleri, heykelleri, yemekleri ve gün içinde birçok yerde denk geleceğiniz sanatsal etkinlikleriyle Roma turu yapmak, Avrupa rotaları ve İtalya turları arasında olmazsa olmazdır.

Roma'ya ilk kez geliyorsanız, Roma nerede öncelikle onu söyleyelim İtalya'nın başkenti olan şehir, ülkenin tam merkezinde ve batı kıyısında yer alıyor. Lazio bölgesinin de başkenti olan Roma'da gezilecek yerler haritası da Roma turları yapmadan önce çıkarmanız gereken bir detay çünkü Roma gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir rota sunuyor. Bu nedenle Roma turları unutulmaz oluyor. 

İtalya Roma turları ile muhtemelen bu güzel, tarihi şehirde yapılabilecek ve görülecek şeyler listesindeki her yerin gerçekten görmeye değer olup olmadığını merak ediyorsunuzdur. Kısa cevap olarak Roma'daki popüler yerlerin hepsini görmenizi tavsiye ederiz ancak hepsi için ayıracak vaktiniz yoksa, muhtemelen bazı seçimler yapmanız ve kısa bir Roma rehberi gerekecek. Eğer sınırlı vakte sahipseniz 3 günde Roma'yı gezmek rehberimize göz atabilirsiniz.

Roma balayı turları için de listenin ilk sıralarında yer alan bir opsiyondur. Bu nedenle Roma hakkında bilgi toplamanız da en iyi Roma turu yapmak için kaçınılmazdır. Şehre ilk kez gelenler ve Roma sokaklarında gizlenen zengin Roma tarihini uzun uzun keşfetmek isteyenler için Roma gezi rehberine aşağıdaki 10 şeyi eklemenizi öneriyoruz:

1. Kolezyumu Gör

Roma İmparatorluğu'na ait en büyük ve en iyi korunan amfitiyatro Colosseum, şehri keşfedebileceğiniz ilk duraklardan biridir. Tarihte ünlü Gladyatör sahnelerinin olduğu bu alanda birçok insanın dövüştüğünü bilmek tüylerinizi ürpertebilir. Bu epik tarih parçasını kendi gözlerinizle görmek, Roma'da mutlaka yapılması gereken şeyler listesindedir.

kolezyum.jpg

Kolezyum'a girmek için ipucu vermek gerekirse, burayı ziyaret etmenin en ucuz yolu, yakındaki Kolezyum ve Roma Forumu ile Palatine Tepesi'ne girmenizi sağlayacak standart bir bilet almaktır. Eğer vaktiniz varsa ve birkaç dolar daha bütçeye sahipseniz, Colosseum'u ziyaret etmenin en iyi yolu rehberli bir tura katılmak olacaktır. Standart bilet sahiplerinin erişemediği yerleri göreceksiniz. Üstelik hiçbir şey, burada size yapılan hikaye anlatımı sanatında yetenekli birisinin olması kadar keyif vermeyecektir. 

Standart biletler ve tur biletleri online olarak satın alınabilir.

2. Roma Forumu ve Palatino Tepesi'ne doğru yürüyün

Kolezyum için biletinizi ayrıca Roma Forumu ve Palatine Tepesi gibi birkaç ek turistik mekanda da kullanabilirsiniz. Biletler art arda iki gün geçerlidir, bu yüzden her üç mekanı da aynı güne sığdırmanız gerekmez.

İpucu: Biletlerinizi çonline olarak satın almadıysanız, Palatine Hill'deki bilet gişesindeki bilet sıraları Kolezyum'dan çok daha kısa, bu yüzden biletlerinizi buradan alın.

roma-forum.jpg

Palatine Tepesi, Roma’daki ilk yerleşim yeri olarak bilinir ve MÖ 8. yüzyıla kadar uzanır. Roma Forumu, bir zamanlar Roma'daki günlük yaşamın merkezi olan ve kentin en önemli bina ve yapılarından bazılarını barındıran tepenin altındaki büyük bir meydan. Bugün geride kalan, yalnızca bir zamanlar parıldayan, beyaz, müreffeh bir şehir olan parçaların parçaları ancak yine de Roma döneminin ilk yıllarına büyüleyici bir bakış oluyor.

3. Vatikan Müzesi'ni keşfedin

İtalya Roma gezilecek yerler listesinin en üstünde bulunan Vatikan Müzesi'ni görmeden Roma turu yapmış sayılmazsınız. Ünlü döner merdiven, papalık tahtı, Haritalar Galerisi, Sistine Şapeli. Sistine Şapeli'nin tavanının güzelliğini yaşama fırsatı, belki de en ünlü sanat eseri, sizi Vatikan Müzeleri'ni ziyaret etmeye ikna etmiyorsa, hiçbir şey yapmaz.

vatican-museum.jpg

Vatikan Müzesi'nde, her biri asırlar boyu birçok papaz tarafından toplanan özenle seçilmiş resimler ve heykellerden oluşan 54 farklı galeri ve birkaç avlu var. Paris'teki Louvre gibi, Vatikan Müzeleri bir güne sığmayacak güzellikte paha biçilemez sanat eserleri içeriyor ancak kendinize yaklaşık üç saat verirseniz, müzelerin en ünlü parçalarını rahatlıkla görebileceksiniz.

4. St. Petrus Bazilikası'na göz at

Vatikan Müzesi gibi Aziz Petrus Bazilikası da Vatikan'ın dini şehir merkezinde yer alıyor. Aziz Petrus Bazilikası, dünyanın en büyük kilisesi ve aynı zamanda İsa'nın havarilerinden biri olan ve Katolik inancının ilk papazı olarak kabul edilen Aziz Peter'in mezarının olduğu yerdir.

Aziz Petrus Bazilikası'na giriş ücretsizdir ancak bazilika kubbesinin tepesine giden merdivenleri tırmanmak istiyorsanız, küçük bir ücret alınmaktadır. (Bu, Roma kentini yukarıdan görmek için harika bir yol!)

5. Pantheon'u yakından görün

Hemen yanında bulunan daha modern binalar sayesinde, Roma'nın en ünlü eski tapınaklarından biri olan Pantheon, köşeyi dönüp gelato mağazaları ve fast-food birleşim yerlerinin olduğu meydanda otururken gördüğünüzde neredeyse hiç görünmeyecek gibi hissedebilirsiniz.

Sadece bir kaç adım sonra karşınızda tüm ihtişamıyla belirdiğinde bu görkemli yapıyı aklınızın bir köşesine kazıyacaksınız.

pantheonn.jpg

Piazza della Rotonda'da bulunan Pantheon, dönemin koşulları göz önüne alındığında o günkü teknolojilerle yapılmasına rağmen şaşırtıcı derecede iyi durumda. Artık bir tapınak olmayan Pantheon, 7. yüzyıldan beri kilise olarak hizmet vermiştir. Pantheon'a giriş paralı mı diye endişe etmeyin, giriş ücretsizdir ancak Pantheon haftalık ayin sırasında turistlere kapalıdır.

Güneş ışığındaki dairesel açıklığın içinden akan fotoğraflarla fotoğraf çekmek istiyorsanız güneşli bir günde ziyaret etmenizi öneririz.

6. Tiber Nehri'ne doğru yürüyün

Roma şehir merkezi yılın her dönemi turistlerle dolu olduğundan biraz şehirden uzaklaşmak ve huzurlu bir yürüyüşe çıkmak isterseniz Tiber Nehri kıyılarında çok daha az insan ve daha huzurlu bir ortam bulacaksınız.

tiber.jpg

Trafikten kaçmak istiyorsanız, Tiber'i bisikletle gezmenizi ve nehrin batı yakasındaki yürüyüş yolunu, nehri geçen köprülerin herhangi birinden nehir kenarlarına inerek ulaşmanızı öneririz. Nehri geçen iki köprü, duvarlardaki resimler ve rengarenk binaların yanı sıra, St Peter’in kubbesini de bu rota boyunca görebileceksiniz.

7. İspanyol merdivenlerinde oturun

Bacaklarınızı biraz olsun dinlendirmek ve tüm İtalyan atmosferini içinize çekmek için Roma'nın en iyi yerlerinden biri de İspanyol Merdivenleri'dir. Şehrin göbeğinde yer alan ve altındaki Piazza di Spagna'yı yukarıdaki Piazza Trinità dei Monti ile birleştiren bu 135 basamak neredeyse 300 yıldır sanatçıları, film yapımcılarını ve Roma'yı ziyaret edenleri selamlıyor.

8. Trevi Çeşmesi'ne para atın

Roma'nın en büyük çeşmesi olan Trevi Çeşmesi, muhtemelen onu çevreleyen eşsiz batıl inançlar ve gelenekler ile biliniyor. İnanışa göre, sağ elinizle sol omzunuzun üzerinden yazı tura atarsanız, bir gün Roma'ya geri döneceksiniz.

Eğer bir adım daha ileri gitmek istiyorsanız, omzunuzun üzerine üç jeton atabilirsiniz - biri Roma'ya kaçınılmaz bir şekilde geri dönüşünüzü garanti eder, bir diğeri aşkı bulacaksınız ve üçüncüsü aşkınızla evleneceğinize işaret eder.

trevi-cesme.jpg

Her akşam çeşmeden yaklaşık 3,000 Euro toplanır ve Roma'daki evsizlere yiyecek sağlayan kar amacı gütmeyen kuruluşlara bağış yapılır. Trevi Çeşmesi'ni çevreleyen alan, gün boyu hemen hemen çok meşgul olmaya devam eder ancak sabahın erken saatlerinde veya karanlıktan sonra ziyaret ederseniz, paranızı / paralarınızı fıskiyenin başından fırlatılma korkusu olmadan atabilirsiniz.

9. Meydanlarda insanları izleyin

Roma'nın meydanları dünyaca ünlüdür. Her bir meydan bambaşka etkinlikler, heykeller, mimarilerle doludur. Şehir merkezindeki hemen hemen her köşede bulunan bu güzel buluşma yerleri genellikle ünlü simge yapılara ve anıtlara sahiptir ancak aynı zamanda küçük bir insanı izlemek için de mükemmel yerlerdir.

trevi-cesmesi.jpg

10. Villa Borghese tarafından günbatımını izle

Günbatımında şehrin en güzel (ücretsiz) manzarası için, Villa Borghese'nin yanındaki Pincio Terrace'a doğrudan gidin. Teras, aşağıdaki Piazza del Popolo'nun yukarısında yer almaktadır. Buradan Vatikan'a kadar olan tarihi şehir merkezinin panoramik manzarasına hakim olacaksınız.

St Peter’in kubbesinin arkasındaki güneşi seyrederken, her akşam burada oynayan borsacılar tarafından İtalyan ezgileriyle serenat edilirken, unutamayacağınız bir gün batımına da şahitlik edeceksiniz.

Pincio Terrace'a gitmek için Villa Borghese'den veya aşağıda yer alan meydandan ilerleyerek ulaşabilirsiniz. Terasın önünde iyi bir noktadan izleyebilmek için gün batımından yaklaşık bir saat önce gelmelisiniz.

Roma turu 2023 gezi planlarınız içinde mutlaka yer almalı! İster Yılbaşı Roma turları ister Roma turu İzmir çıkışlı ya da Ankara çıkışlı seçenekleri olsun Gruppal Roma turu fırsatları ile bu tarihi şehri hemen keşfe çıkın.