Rusya Vizesi Nasıl Alınır?

Rusya vizesiyle ilgili detaylar neler? Rusya vizesi evrakları, başvuru süreci ve daha birçok soruya cevap bulacaksınız.

Yayın Tarihi: 10 Ekim 2018Görüntülenme: 13416
rusya-vizesi-hakkinda.jpg

Beyaz geceleri, müzeleri, görkemli mimarileri ve meydanları, kültürü ve sanatsal etkinlikleriyle ünlü Rusya'ya gitmek için vize almanız şart. Türk vatandaşlarına vize uygulanması kararına rağmen Rusya hala birçok kişinin seyahat ettiği bir yurtdışı tatil destinasyonu oluyor. 

Rusya vizesi ne zaman kalkacak sorusunaysa şimdilik kesin bir cevap veremiyoruz ancak bu yazımızda Rusya vizesi nasıl alınır 2022 yılı itibariyle koşullar nelerdir sorularına cevap bulabilirsiniz. Diplomatik ilişkiler ilerleyen zamanlarda verdiğimiz bu cevapları da şekillendirebilir. 

Rusya Vizesi Başvuru Süreci

Rusya vizesi alımı kolay ve genellikle mülakata ihtiyaç duymayan bir vize türüdür. Ancak mülakatların olup olmaması konsolosluklara göre değişiklik gösterebilir. Antalya ve İstanbul’daki konsoloslukların mülakat süreci bu nedenle farklıdır. Antalya konsolosluğu vize için mülakat görüşmesi yaparken İstanbul konsolosluğu buna gerek duymayabilir. Bu nedenle Rusya vize başvuru sürecinde konsolosluğunuzun mülakat isteyip istemediğine dikkat edin.

Rusya Vize Evraklarını Hazırlama

Rusya vizesi başvuru sürecinde karşınıza çıkacak olan formlar genellikle Rus dilinde olur. Hata yapmamak adına size en yakın Rus Konsolosluğu'na giderek konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Evrak ve form üzerinde yapacağınız yanlışların vize reddine neden olabileceğini unutmayın. Rus Konsolosluğu resmi internet sitesi üzerinden Rusya vizesi başvuru formuna kolayca ulaşabilirsiniz. Başvuru formunun yanında hazırlamanız gereken başka evraklar da var.

rusya-vize-evrak.jpg

Rusya Vizesi İçin Gerekli Evraklar

  • Pasaport
  • Pasaport fotokopisi
  • Eksiksiz doldurulmuş vize başvuru formu
  • Rusya Başkonsolosluğuna yazılmış, seyahat amacını içeren dilekçe
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 2 adet vesikalık fotoğraf (Beyaz zemin üzerine)
  • Yabancı turist (Voucher belgesi)

Voucher Belgesi

Rusya’ya seyahat edecekseniz ülkeye giriş yapabilmek için bazı şartları taşıyor olmanız gerek. Rus yasalarına göre ülkeyi ziyaret edecek olan turistlerin bir otelde ya da bir yakınının yanında konaklıyor olması şart. Bu nedenle evraklarınızın içerisine otel rezervasyonunuzu ya da orada bulunan yakınınızdan alacağınız davetiyeyi koymanız gerekiyor. Otel rezervasyonunda işlemlerin daha da arttığını belirtmek isteriz. Yakınınızdan gelecek olan davetiyeyi posta yoluyla ya da online şekilde alarak kolayca evraklarınıza ekleyebilirsiniz.

Eğer otelde kalacaksanız rezervasyon yaptırdığınız otel tarafından onaylanmış bir voucher belgesine ihtiyacınız olacak. Otelinizle iletişime geçerek ya da tur operatörlerine danışarak bu belgeyi posta yoluyla temin edebilirsiniz. Bu belgenin damgalı ve resmi bir belge olması sürecin biraz daha uzamasına neden olabilir ancak otel rezervasyonu çıktılarınızı bu belge yerine kullanmanız mümkün değil. Voucher belgesi olmadan Rusya’ya giriş yapma şansınız da bulunmuyor.

Rusya Vizesi Ücreti

Rusya vizesi ücreti vize tipine ve süresine göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle Rusya vizesi ne kadar sorusuna tek bir cevap vermek mümkün değil. Vize ücretlerinin belirli aralıklarla güncellendiğini hatırlatmak isteriz. Rusya vizesi ücretleri 2022 yılı için vize tipine ve süresine göre aşağıdaki gibi fiyatlandırılmaktadır:

  • 1-30 Günlük / Normal Başvuru - Turistik Vize - 1 Girişli - İşlem Süresi: 5 İş Günü - Ücret: 170 USD

  • 1-30 Günlük / Ekspress Başvuru - Turistik Vize - 1 Girişli - İşlem Süresi: 2 İş Günü - Ücret: 270 USD

  • 1-30 Günlük / Normal Başvuru - Turistik Vize - 2 Girişli - İşlem Süresi: 5 İş Günü - Ücret: 270 USD

  • 1-30 Günlük / Ekspress Başvuru - Turistik Vize - 2 Girişli - İşlem Süresi: 2 İş Günü - Ücret: 400 USD

rusya-visa.jpg

Rusya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Rusya vizesi ortalama 5 iş günü içerisinde çıkabilir. Ancak bu sürenin yoğun dönemlerde biraz daha uzaması söz konusu olabilir. Rusya'da çalışma vizesi almak isteyenlerin 60 güne yakın beklemesi gerekebilir. 60 gün sonunda vizenin sonucu belli olur. Ticari vize işlemlerindeyse bu süre 20 güne kadar uzayabilir.

Rusya Vizesi İçin Randevu

Rusya vizesi için randevu almak isteyen kişiler ilgili kurumların iletişim numaralarından ya da resmi internet siteleri üzerinden istenilen bilgileri girerek randevu oluşturabilirler. Rusya vizesine dair güncel verileri de öğrenebileceğiniz bu adreslerden alacağınız randevu zamanını seyahatinizden 1 ay öncesine ayarlayarak oluşabilecek herhangi bir sorunun da önüne geçmiş olursunuz.

Uzun Süreli Rusya Vizesi Nasıl Alınır?

Uzun süreli Rusya vizesi almak için gerekli adımları takip ederek randevunuzu oluşturmanız yeterli oluyor. Uzun süreli vizenin çıkıp çıkmaması iki ülke arasındaki ilişkilerle yakından etkili bir durum. Bu nedenle uzun süreli vize almak istediğiniz zamanın da koşullarını gözden geçirmeniz gerekiyor. Aynı zamanda kişinin, banka hesaplarının son 3 aylık dökümünü de evrakların içerisine eklemesi şart.

Rusya vizesini seyahat esnasında uzatmak isterseniz bulunduğunuz yerdeki konsolosluğa gidebilirsiniz. Ancak süreç için kesin bir cevap vermek zor. Eğer iki girişli vizeniz varsa 180 günlük süre içerisinde sorunsuzca Rusya seyahatine çıkabilirsiniz.