Sadece Finlandiya'dan Satın Alabileceğiniz 11 Şey

Bu eşyalar size hep Finlandiya seyahatinizi hatırlatacak.

Yayın Tarihi: 21 Ekim 2019Görüntülenme: 26951
alisverfin.jpg

Finlandiya, çeşitli benzersiz kalitede ev yapımı ürünler satan esnaf tasarımcıları ve bağımsız sanatçılarla doludur. Sadece Finlandiya'da bulunan yiyecekler vardır. Bunlar Finlandiya'da tur yaparken satın almanız gereken ve size bu seyahatinizi hatırlatacak önemli şeylerdir.

Finlandiya hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse Finlandiya ya da resmî adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da yer alan Baltık Denizi kıyısında konumlanmış bir Kuzey Avrupa ülkesidir. Finlandiya nerede diye merak edenler ise İskandinavya yarımadasında olduğunu bilmeleri yeterli. Finlandiya'nın başkenti Helsinki'dir. Ülkenin doğusunda Rusya, kuzeyinde Norveç ve batısında İsveç yer alıyor.

Finlandiya'yı keşfetmek isterseniz Gruppal İskandinavya turlarını buradan inceleyebilirsiniz.

Başka bir yerde bulunmaları zor ve akılda kalıcı hatıralıklar yaratmak isterseniz Finlandiya'da alışveriş yapmadan önce yazımızı mutlaka okuyun. 

1. Salmiakki

salmiakki.jpg

Finlandiya'daki en popüler tatlı garip bir seçim gibi gelebilir. Kelimenin tam anlamıyla tuzlu meyan kökü ülkedeki en ünlü tatlı. Finlandiya alışverişi için içerisinde likörün olduğu bu tatlıdan almak farklı bir hediyelik olabilir. Denemek için yeterince cesursanız veya arkadaşlarınızı test etmek istiyorsanız, Finlandiya'da iken süpermarketten veya tatlı dükkanından birkaç salmiakki ürünü almaya değer.

2. Iittala Züccaciye Mağazaları

iittala.jpg

Finlandiya cam eşyalarıyla oldukça ünlüdür. En ikonik ve değerli markalardan biri, 1881'den beri cam yapan ve şu anda hemen her Fin evini cam eşyalarla doldurmuş olan Iittala'dır.

Iittala ürünleri o kadar uzun süre dayanır ki, insanlar için Iittala'nın eşyalarını bir miras olarak akrabalarından almaları çok yaygındır. Tasarımlar basit ancak anlaşılırdır ve bu firma Finlandiya'daki en iyi sanatçıları işe alır. 

3. Moomin Merch

mooomin.jpg

Tüm dünyadaki Moomin kitaplarını ve mallarını satın alabilirsiniz ve çok sayıda Moomin Mağazası vardır. Ancak sadece Moomin ülkesi olan Finlandiya'da oyuncaklar, havlular, ev eşyaları, okul çantaları, kırtasiye malzemeleri, bebek eşyaları, mücevherler ve koleksiyonlar dahil en iyi Moomin eşyalarını bulabilirsiniz. Bunların çoğu sadece Moomin mağazalarında değil, düzenli süpermarketlerde ve köşe mağazalarında bile bulunabilir.

4. Kantele

kartelee.jpg

Finlandiya'daki kantele ukelele benzeyen ancak daha uzun olan ve Karelya bölgesinden gelen geleneksel ahşap yaylı bir müzik aletidir.

Bir kantele yapmak, öğrenciler için ortak bir zanaat alıştırmasıdır ve hala Fin halk müziğinde kullanılmaktadır. Küçük bir kantele sadece harika görünmekle kalmaz, aynı zamanda güzel bir dekorasyona da ev sahipliği yapar.

5. Sauna Ürünleri

saunaa.jpg

Saunalar dünya genelinde kullanılabilir ancak popüler olan Finlandiya'dadır.

Finlandiya'daki hemen hemen her evin kendine ait bir saunası vardır ve bu nedenle, pek çok Fin mağazasında kovalar, kepçeler ve oturmak için bezler gibi sauna ürünleri bulunabilir. Hepsinde sıradışı olanı, saunada dolaşımı iyileştirmek için geleneksel olarak cilde karşı dökülen yapay huş ağacı yapraklarıdır.

6. Puukko

bicakk.jpg

Bir puukko, genellikle bir kemere takılabilen el yapımı bir kılıfla satılan geleneksel bir Fin av bıçağıdır. Sıradışı gelebilir ancak bunları Finlandiya'daki sokak pazarlarında satmak yasaldır. Sadece avcılık için değil, balık hazırlamak, deri işlemek ve ağaç oymacılığı da dahil olmak üzere genel amaçlar için kullanılabilirler. Bir İsviçre çakısı almaya benzer bir hediye olarak bir puukko bıçağı almak büyük bir onur olarak kabul edilir.

7. Fazer Tatlılar

fazer.jpg

Fazer şirketi, 1891'den bu yana Finlandiya'da şekerlemeler ve diğer yiyecek ürünleri satmaktadır ve hala ülkede çok çeşitli Fazer tatlıları ve çikolatalarını bulabilirsiniz. Bunlar, genellikle “Fazer blue” sütlü çikolata çubuklarından oluşan atıştırmalıklar için normal şeker çubuklarından özel hediye kutularına kadar uzanır.

8. Karelya Hamur işleri

karelyaa.jpg

Karelya bölgesinin bir başka temel maddesi olan Karelya hamur işleri, pirinç, patates veya havuçla doldurulmuş ve genellikle yumurta yağı ile doldurulmuş oval şekilli hamur işleridir.

Karelya çeşitlerini evde çoğaltmak mümkün olsa da, yerel Fin fırınları otantik Karelya hamur işlerini fırından ılık ve aşırı yağlı yumurta yağı ile doldurmak için en iyi yerlerdir. O kadar ikoniktir ki, Karelya el sanatları dükkanları Karelya hamur işleri gibi şekillendirilmiş ev yapımı ürünler bile satmaktadır.

9. Sima

simaa.jpg

Sima Finlandiya'da alkol oranı düşük olan bir çeşit mead'dir. Geleneksel olarak, Finlandiya özel günlerde huni pastasının yanında servis edilir.

Sima genellikle karbonatlı bir köpüklü içecek olarak satılır ve bal, limon kabuğu veya kuru üzüm içerebilir. Sadece Fin dükkanlarında satılıyor, mutlaka denemelisiniz.

10. Marimekko

marimekkoo.jpg

Finlandiya'daki en popüler tasarımcı markası Marimekko'dur ve dünya çapında da birçok yerde mağazası bulunur ancak en büyük ve en iyi şeyler bulabileceğiniz yeri Finlandiya'dadır.

Finlandiya turu yaparken hemen her şehirde ve alışveriş merkezinde bir Marimekko mağazası görebilirsiniz. Finlandiya'daki her kadının en az bir Marimekko gömleği, elbisesi, çantası ya da çantası vardır. Marimekko tasarımlarıyla markalı kağıt, peçete veya kupa gibi süpermarketlerdeki ürünleri bile bulabilirsiniz.

11. Fin Triko

trikofinn.jpg

Finliler, merkezi ısıtma öncesi kendilerini sıcak tutmanın bir yolunu bulmak zorunda kaldılar ve geleneksel Fin trikoları, dondurucu kış soğuklarında onları sıcacık tutuyor. Modern tasarımcılar da daha güncel modeller kullansalar da, geleneksel kalıpları esnaf dükkanlarında ve genellikle ikinci el dükkanlarda bulabilirsiniz.