Sömestre Tatilinin Gözde Rotası: Diyarbakır

Diyarbakır'da tarihi bir yolculuğa hazır olun.

Yayın Tarihi: 13 Ocak 2019Görüntülenme: 2662
diyarbakir-kopru.jpg

Diyarbakır turu yapmak, şehrin tarihi ve kültürel dokusunu yakından görmek ister misiniz?

Bu yıl sömestre tatilinde Diyarbakır'ı görmek, doğunun en renkli ve kadim şehrini keşfetmek için hazırlanın. 

Yaz tatili, bayramlar, yılbaşı derken sömestre tatili yaklaşıyor. Yarıyıl tatilinde gezilecek yerler arasında ülkemizin birbirinden güzel onlarca şehri bulunuyor. Ancak sömestre yurtiçi gezisi denince akla gelen lapa lapa kar yağışının olduğu Güneydoğu Anadolu bölgesi oluyor.

Anadolu Bölgesi'nin yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi alanları, turizmin can damarını oluşturan şehri Diyarbakır, yarıyıl tatilinde gezilecek şehirler arasında en gözde rotalardan biri oluyor. Üstelik arayıl tatili için Diyarbakır kadar güzel bir seçenek olamaz. 

Gruppal GAP turları ile gezip görebileceğiniz Diyarbakır şehrindeki birçok yer Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Miras Listesi'nde bulunuyor. Birbirinden otantik, etkileyici, tarihi ve yöresel tasarımlarla dizayn edilen Diyarbakır otelleri de size bambaşka bir tatil keyfi yaşatıyor.

Diyarbakır Surları

surlarr.jpg

Toplamda 82 adet burçtan meydana gelen ve 2000 yıllık geçmişi olan Diyarbakır surları, bozulmadan günümüze ulaşan önemli tarihi yerlerden biri. Ayrıca MS. 639 yılına ait bir Roma Tapınağı'na inşa edildiği düşünülen kilisenin olduğu yerde bulunan Diyarbakır Ulu Camii de Diyarbakır turunda görülmesi gereken yerlerden. Diyarbakır Ulu Cami, İslam’ın 5. Harem-i Şerif'i olarak görülüyor.

Diyarbakır'da gezilecek yerler

  • Tarihi Hasanpaşa Hanı
  • Diyarbakır Evi
  • Sülüklü Han
  • Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğup büyüdüğü müze ev
  • Diyarbakırlı fikir adamı Ziya Gökalp'in doğduğu müze ev
  • Anadolu'nun ilk üniversitelerinden olan Mesudiye Medresesi
  • Ahmet Arif Edebiyat Müzesi
  • Zinciriye Medresesi
  • Cemil Bey, İskender Paşa ve Süleyman Nazif konakları
  • Geçmişte onlarca sahabenin evi olarak bilinen Hazreti Süleyman Camisi
  • St. George Kilisesi
  • Dicle Vadisi'nin hakim bir noktasında bulunan Atatürk Köşkü
  • Şehre yakın mesafede olan Bırkleyn Mağaraları
  • Ergani ilçesindeki Anadolu'nun en eski mağara yerleşimlerinden biri olan Hilar
    Mağaraları ve Çayönü Tepesi

Tarih Kokan Sokaklar

Diyarbakır Ulu Camii Avlusu
Diyarbakır Ulu Camii Avlusu

Şehrin en önemli yerlerinden biri de Diyarbakır İçkale ve bölgesi oluyor. Surların temel bölümünü oluşturan ve geçmişte her an yönetim merkezi olmuş, 50.000 m2'yi kapsayan ve MS 2. yy'a ait St. George Kilisesi de Diyarbakır gezisinde görmeniz gereken bir diğer önemli yer oluyor.

Artuklu Hanı ile Cumhuriyet ve Osmanlı dönemine ait mimari özellikleri taşıyan yapıların bulunduğu İçkale, şehrin geçmişini bizzat görebileceğiniz en güzel duraklardan biri oluyor.

Şehre 3 km uzaklıkta bulunan 800 yıllık tarihi Erdebil Köşkü'nü gezenler, Ongözlü Köprü ve altından akan Dicle Nehri, karşısında Kırklar Dağı ve bütün ihtişamıyla tarihi Diyarbakır Surları'nı izleyebilir, günün yorgunluğu atabilir, bir yandan da yöreye özgü yemekleri tadabilir.

Diyarbakır Çevresini Görün

Peygamberler ve Evliyalar Diyarı’ olarak anılan Eğil ilçesi gezginler için keşfetmesi güzel olan bir seçenek. Dicle Barajı Gölü'ne hakim yamaçta bulunan ilçe, Hazreti Zülkif, Hazreti Elyesa, Nebi Harun ve Nebi Ömer türbelerinin bulunduğu Ziyaret Tepesi ile inanç turizminin popüler duraklarından oluyor.

diyarbakir-tapinak.jpg

Diyarbakır'da ne yenir derseniz, birbirinden leziz seçenekleriniz var. Kadim şehri Diyarbakır turu ile gezenler kaburga dolması, ciğer kebabı, meftune, içli köfte, etli ve ekşili dolma gibi çok sayıda yöresel lezzeti bizzat yerinde deniyor.

Diyarbakır'dan ne alınır, derseniz eğer tarihi Diyarbakır çarşılarını mutlaka gezmelisiniz. Ziyaretçiler, geleneksel el sanatlarından bakır, ipek puşi, altın ve gümüşten özel tasarımlı takılar, baharat, Karacadağ pirinci, özel yöntemlerle yapılan örgülü peynir ve efsane tat Diyarbakır kadayıfı gibi yöreye özgü şeyleri yakınlarınıza, sevdiklerinize ya da kendinize alabilirsiniz.