Prag Turu Yapmadan Önce Bilmeniz Gereken 8 Şey

Orta Avrupa turlarının göz bebeği Prag'ta masalsı bir yolculuğa çıkmadan önce bunları bilmelisiniz.

Yayın Tarihi: 03 Ekim 2019Görüntülenme: 9471
astroniksaat.jpg

Prag turu vizesiz mi diye merak edenlere söyleyelim, Prag'a gitmek için ya Schengen ya da Çekya vizenizin olması gerek. Yani Prag turu vizeli

Çok uzun zaman önce, dünyayı gezen gezginler Orta Avrupa'da büyüleyici, keşfedilmemiş bir şehirden bahsetti. Bu şehrin adı Prag'tı. Çekya'nın başkenti olan güzel şehir Prag nerede diye soranlara söyleyelim, ülkenin kuzeybatısında yer alıyor. Orta Bohemya'nın Vltava Nehri kıyısında konumlanmış durumda. İngilizce'de Prague olarak adlandırılan şehir kendi dilinde ise Praha olarak biliniyor. 

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük şehri (Eski Çekoslovakya'nın bir parçası olan), Prag şehri, bütçeci gezginler, gurbetçiler ve kentin Sovyet sonrası büyümesinin bir parçası olmaya gelen TEFL öğretmenleri ile popüler hale geldi…. Prag gezisi sırasında ucuz içki, ekonomik bir seyahat bütçesi ve tarihi yerler sizi en sevindiren şeylerden olacak. 

Prag şu anda Avrupa'da en çok ziyaret edilen altıncı şehir ve 2009 yılında 4,1 milyon ziyaretçi alarak Prag turu yapmak isteyenlere ne kadar iyi bir rota olduğunu kanıtladı. Zengin ve köklü bir geçmiş, muhteşem sanat ve mimarlık, lezzetli yerel yiyecek ve içecekler ve tabi ki uygun fiyatlar... Prag turları her şartı yerine getiriyor.

Gruppal Orta Avrupa turları ile Prag'ın tarihi yerlerine yolculuğa çıkmalı, Prag gezi notları arasında popüler olan noktaları mutlaka görmelisiniz.

Prag hava durumu hakkında bilgi aldıktan sonra Prag'ta tur yapmanızı öneririz. Ancak bilmelisiniz ki Prag'ı gezmek için ideal zaman yılın her dönemi olabilir çünkü Prag kenti kışın da, yazında ve bahar aylarında farklı güzellikler sunar. Kışın büyüleyici bir atmosfere bürünen Prag'ta hava durumu sıcakken de eğlenceli akşamların keyfini çıkarabilirsiniz.

Prag'a seyahat etmeyi düşünüyorsanız, bilmeniz gerekenler burada.

1. Çek Yemeklerinden Fazlası

Geleneksel Çek yemekleri et ve karbonhidratlar ağırlıklıdır ve Prag gezisi sırasında en az bir tane gulaş ve köfte tabağı servis eden restorana denk gelirsiniz. Bu lezzetli spesiyalitelerden en azından birkaçını deneme şansınızı kaçırmayın.

Prag'ta ne yenir adlı yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz. 

pragyemek.jpg

Dünyadaki herhangi bir büyük şehir gibi, Prag da yeme konusunda uluslararası seçenekler sunar. Yunan, İtalyan, Fransız, Japon, Tayland, Hint, Çin, Balkan ve hatta Afgan mutfağının hepsi Prag yemekleri arasında mevcuttur. 

Prag'ta Yemek İçin İpuçları:

  • Bahşiş verirken, çoğu yerde, faturayı 10 veya 20 kron kadar basitçe çevirebilirsiniz. Güzel restoranlarda %10-15 oranında bahşiş bekleniyor. Hediye kuponuna eklenip eklenmediğini görmek için her zaman hesap fişini kontrol etmelisiniz.

  • Pek çok mekanın hem Çekçe hem de İngilizce olarak menüleri vardır ancak yine de bir düzine dilde menüleri olan yerlerden (Özellikle de Eski Şehir -Old Town- Meydanı çevresindeki) uzak durmak konusunda akıllıca davranmalısınız. Bunlar en pahalı olanlar olma eğilimindedir.

2. Yüzlerce Bira Çeşidi

Çek Cumhuriyeti biranın evi olarak görülüyor.

Bira en azından 12.yüzyıldan beri burada üretiliyor ve ülke, dünyada kişi başına en yüksek bira tüketen ülke unvanına sahip. Neredeyse burada üretilen biranın tamamı, saf su ve üretimde kullanılan yüksek kaliteli şerbetçiotu ile ünlüdür ve hem açık hem de koyu renk çeşitleriyle ünlüdür.

pragfoodd.jpg

Pek çok geleneksel pub, bir bira fabrikası tarafından lisanslıdır (Yalnızca dışarıda asılı olan tabelayı görmeniz yeterli), tercihleriniz açık veya koyu (tmavé) ile sınırlı olacaktır. Bu barlarda, masanıza bir bardak altlık koyun ve bira, masanızdaki bir kağıda konuşulurken “dur” diyene kadar getirilecek.

Fakat açık ve koyu biralar tek seçeneğiniz değil. Son yıllarda, Pivovarksy Dum gibi Prag mikro bira fabrikaları açıldı ve daha geleneksel tarzların yanı sıra muz birası ve kahve birası gibi çeşitler sunmaya başladı.

Prag'ta İçmek İçin İpuçları:

  • 0.5 litrelik bir bira için 30-40 kc'den fazla ödeme yapıyorsanız Prag'ta bira için çok fazla ödüyorsunuz.

  • Çekçe'de “alkışlamak” için bardağınızı kaldırın, gözünüzle karşınızdaki kişiye bakın ve “Na zdravi” deyin, bardağınızı kısaca masaya koyun ve daha sonra için.
pragicecek.jpg
  • En taze birayı içmek için, biranın bira imalathanesinden taze olarak alındığı ve pastörize edilmediği bir tank pub veya tankovna (Örneğin Bredovsky Dvur) arayın, daha zengin, daha karmaşık bir lezzet verir.

3. Prag 10 Farklı Bölgeden Oluşuyor

Praha 1 (Eski Şehir ve Prag Kalesi'nin bulunduğu Vltava nehri üzerindeki alan) veya Praha 2'nin (Wenceslas Meydanı'nın yakınındaki Yeni Şehir) üzerinden yürüyün ve Prag'ı gördüğünüzü düşünebilirsiniz. Ancak Prag dışında keşfedilecek daha çok şehir var.

Vinohrady semtinde Praha 2 ve Praha 3'ün birleştiği yere gidin; eklektik bir bar ve pub koleksiyonu ve birkaç ucuz içeceğin tadını çıkarmak için mükemmel bir yer olan Riegrovy Sady Parkı ve bira bahçesini bulacaksınız (25 kron). Güneşin veya yıldızların altında içmenin keyfini yaşayın. Şimdi birçok öğrenciye, sanatçıya ve gurbetçilere ev sahipliği yapan, eskiden işçi sınıfı bir semt olan Zizkov'u keşfedin. 

pragkskoke.jpg

Prag’daki toplu taşıma araçları mükemmeldir ve dolaşmanıza yardımcı olacak tramvay, otobüs veya metro seçeneklerine sahipsiniz. Gruppal Prag turu sırasında her ne kadar toplu taşıma ihtiyacınız olmasa da şehir transferleri sayesinde toplu taşıma seçeneklerini de  gezerken görmüş olursunuz.

prag-sokak.jpg

Prag’ta gezerken dikkatli olmanız konusunda uyarmak isteriz. Adınızı soran, çantanıza bakmak isteyen insanlara izin vermeyin. Prag şehir turizm endüstrisine katılan çoğu insanın kötü niyetli bir amacı yoktur ancak bazıları turistleri mutlu etmenin hem kentin hem de kendi ekonomilerine daha fazla yardım edeceğini henüz öğrenmemişlerdir.

Dolandırıcılardan kaçınmak için ipuçları:

  • Neredeyse her zaman ödemeniz gerekenden daha fazla ödeyeceğinizden, özellikle daha turistik bölgelerde ve popüler sokaklarda taksi kullanmaktan kaçının (Havaalanı taksileri istisna olma eğilimindedir). Mümkün olduğunca makbuzu almadan inmeyin.

  • Banka dışında herhangi bir yerde para değiştirmekten kaçının. Döviz kurları çok kötü ve gizli ücretler sık sık takip ediliyor. Paranızı dönüştürmenin en iyi yolu, ATM'den çekmenizdir.
pragseke.jpg

Daima verilen ve bozdurduğunuz paranızı sayın. Bazen yanlış miktarlarda bozdurmuş olabiliyorsunuz. 

Çoğu zaman, garip bir şekilde hesaplayan döviz merkezlerine denk gelebilirsiniz. Turistler doğal olarak değişikliğin doğru olduğunu veya farkına varmadıklarını varsaymaktadır çünkü para birimlerine aşina değildirler. Burada Gruppal tur rehberleri gezi gruplarına yardımcı olur onlara nereden para bozdurmaları gerektiğini gösterir.

4. Çekçe konuşmanıza gerek yok (Ancak yardımcı olur)

Son on yılda Prag Avrupa'da İngilizce öğretmek isteyen gurbetçilerin gidecekleri yerdi ve sıkı çalışmalarının karşılığını aldıkları görülüyor. Prag dışında ve yaşlı nesiller arasında İngilizce konuşamayan pek çok insan bulacaksınız ancak Prag'taki gençlerin neredeyse tamamı -özellikle turizm sektöründe çalışanlar- size yardım edebilecektir.

Ancak Prag turu sırasında size çok yardımcı olacak Çekce önemli kelimeleri öğrenmenizde fayda var. Örneğin; teşekkür sözleri, iyi günler, lütfen, çek ve tabii ki bira, kelimelerin telaffuzuna aşina olmak size yardımcı olacaktır. 

meydanprag.jpg

5. Paranız Uzun Süre Sizinle 

Avrupa'daki şehirler arasında en ekonomik yerlerden biri Prag'tır. Prag'ta paranız değerlidir ve Prag gezisi sırasında en düşük bütçeyle turunuzu tamamlarsınız. 

Doyurucu bir kase patates çorbasına yaklaşık 100 kron (6 doların altında) ödersiniz veya bir sokak satıcısından bir sosis veya pizza dilimi alarak yemeğinizi daha da ucuza getirebilirsiniz. Yerel marketten biralarınızı alın ve bira başına bir dolardan daha az ödeyin. 

Prag 2004 yılında Avrupa Birliği'ne katıldı ancak henüz para birimini kabul etmedi. 

Prag'da Tasarruf Edin İçin İpuçları:

1. Euro cinsinden fiyatları listeleyen bar ve restoranlardan kaçının; hiç şüphesiz bu yerler daha pahalı olacak.

2. Prag'ta yemek yerken ekmek, tereyağı ve çoğu sosun ekstra ücrete tabi olacağını unutmayın. Su sadece şişelerde servis edilir ve genellikle biradan daha pahalıdır.

prag-oldd.jpg

6. Çek Cumhuriyeti'ndeki Tek Şehir Değil

Açıkçası Prag Çek Cumhuriyeti'nin sadece bir parçası ancak Prag gezileri sırasında bolca vakti olan birçok insan ülkenin diğer bölgelerini ziyaret etmeyi bile düşünmüyor. Bir kişi Prag'ı keşfetmekle kolayca haftalar veya aylar geçirebilirken, şehirden en az bir iki gün dışarı çıkmaya değer pek çok bölge var. 

Çek Cumhuriyeti, yaklaşık 30.000 mil kareyi kapsıyor ve ABD'nin Massachusetts eyaletinden sadece biraz daha büyük. Prag'ta demiryolları ve otobüs yolları iyi bağlantılara sahiptir ve hala ülkenin başka bir yanına bakarken, günlük geziler için uygun olan birkaç kasaba vardır.

Bira severler Plzen'e gidebilir ve Pilsner Urquell Bira Fabrikası'nı gezebilir, şarap severler ise Bohemyalı şarap tatmak için Melnik'e giden bir otobüse binebilirler. Kolay bir günlük gezide, turistler Karlovy Vary'nin sözde şifalı sularına dalabilir, Kutna Hora yakınlarındaki kemik şapelini görebilir veya II. Dünya Savaşı tutan Terezin'deki Yahudiler kampını ziyaret edebilirler.

Prag Dışını Keşfetmek İçin İpuçları:

Ulaşım için Prag'ta hem otobüs hem de tren seçeneklerini kontrol edin. Rayları kullanmak daha romantik görünmekle birlikte, otobüs güzergahları genellikle daha ucuz ve daha hızlıdır.

prag-sehir.jpg

Otobüsler ve trenler Prag çevresindeki çeşitli istasyonlardan hareket etmektedir. Yola çıkmadan önce kalkış noktanızı kontrol etmelisiniz.

7. Prag Avrupa'nın Güzellerinden

Prag Avrupa'nın en güzel ve büyüleyici şehirlerinden biri olarak kabul edilen tüm ihtişamıyla ışıl ışıl parlıyor. Ve bu ünü ile kalabalık, özellikle mayıs ve eylül ayları arasında gelir. Bu aylar boyunca St. Vitus’un Katedrali'ne girme sırası binanın etrafında yılan gibi görünmekte ve Charles Köprüsü, göz kamaştırıcı bir insan kitlesinin Vltava Nehri üzerinde gün doğuşundan gün batımına doğru ilerlemesini sağlıyor.

8. Kalabalıktan Kaçının

Vitus’un Katedrali’ne girmek için Prag Kalesi’ne olabildiğince erken gelin (Resmen açılmadan önce) veya en az 30-40 dakika bekleyin. Genellikle saat 16:00'da kapanır ve çalışma saatleri boyunca meşgul kalır.

Yürüyüşünüzü Charles Köprüsü boyunca sabah erken veya akşam geç saatlere saklayın. Aynı şey, saat 17:00'den sonra kalabalığın büyük oranda azaldığı Eski Şehir Meydanı'nı ziyaret ederken de geçerlidir.

Küçük müzelerden ve turistik yerlerden bazılarını araştırın. Komünizm Müzesi çok daha az ziyaret edilir ancak 1945’ten 1989’a Kadife Devrimi’ne kadar geniş bir Prag tarihi bilgisi sunar.