Uzun Süreli Pasaport Almanın Avantajları Neler?

Uzun süreli pasaport alarak yararlanabileceğiniz avantajlar neler? Önemi nedir? Cevapları bu yazıda!

Yayın Tarihi: 10 Ekim 2018Görüntülenme: 19473
uzun-sureli-pasaport.jpg

Uzun süreli pasaport almanın faydaları saymakla bitmez...

Seyahat etmek sizin için bir tutkuysa, yıl içinde iş gezileriniz çok sık tekrarlanıyorsa ya da farklı zaman dilimlerinde birden çok ülke görmek istiyorsanız uzun süreli pasaport almanızı tavsiye ediyoruz. 

Pasaport yenileme, pasaport süresini uzatma gibi işlemlerle vakit kaybetmeyeceğiniz için uzun süreli pasaport çıkarmak çok avantajlı bir şeydir. Ayrıca uzun süreli pasaport çıkartarak yenileme ve uzatma işlemleri için ödeyeceğiniz ücret de cebinize kalır. Peki bunun için neler yapmanız gerekiyor. Hepsini detaylıca anlattık. 

Uzun Süreli Pasaport Almanın Avantajları Nelerdir?

Uzun süreli pasaport çıkartmak ilk başta diğer pasaport türlerine göre daha fazla bir ücrete sahip olsa da uzun vadede düşünüldüğünde size kar sağlayacak bir durum. Hem zamandan hem de bütçenizden tasarruf etmek için uzun süreli pasaport çıkartabilirsiniz. Bu nedenle uzun süreli pasaport almanın avantajları nelerdir sorusuna verilebilecek cevaplardan ilki, uzun vadede bütçeniz için kar sağlayacak olmanızdır.

Eğer 10 yıllık pasaport alırsanız 6 aylık pasaporta göre daha hesaplı bir sonuçla karşılaşmanız mümkün.

Uzun süreli pasaport almanın avantajları arasında vize işlemlerinde yaşanan kolaylıklar da yer alıyor. Pasaport sürenizin uzun olması vize alırken işlemlerinizi daha kolay bir şekilde halletmenizi sağlıyor. Çünkü yurtdışında birçok ülke için vize uygulaması devam ediyor ve bu ülkelerden vize alabilmeniz için pasaportunuzun bitim tarihine o gün itibariyle 6 aylık bir süre eklenmiş olması şart.

Eğer vizesiz ülkeleri tercih edecekseniz ülkeye giriş için şart koşulan süre 3 aya iniyor. Bazı zamanlarda 3 ve 6 aylık geçerlilik durumlarının ziyaret ettiğiniz ülkeden ayrıldıktan sonra da devam ediyor olması gerekiyor. Her ülke için geçerli olmasa da bu durumun karşınıza çıkma ihtimali var. 

10 yıl içerisinde yılda 2 kere bile yurtdışına çıkmak için 6 aylık pasaport alsanız 10 yıllık pasaport ücretlerinden daha fazla ödemeniz gerekecek. Bu nedenle her ihtimale karşı 10 yıllık pasaport alarak fazladan ücret ödemenin önüne geçebilirsiniz.

uzun-sureli-seyahat.jpg

Uzun Süreli Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Uzun süreli pasaport alabilmek için öncelikle alacağınız pasaport türüne karar vermeniz gerekiyor. Bordo, yeşil, gri ve siyah pasaport türlerinden size en uygun olanı belirledikten sonra işe ilk olarak evraklarınızı hazırlamakla başlayabilirsiniz.

Her pasaport türünde farklı evraklar istenebiliyor. Dolayısıyla alacağınız pasaport için istenen evrakların listesine dikkat etmeli ve evraklarınızı eksiksiz bir şekilde sunmalısınız.

Bu nedenle uzun süreli pasaport başvurusu nasıl yapılır sorusuna verilecek ilk cevap, pasaport süresine karar verilmesi ve bu doğrultuda evraklarının tamamlanması olacaktır. Bu aşamada 4 – 10 yıl gibi süreleri kapsayan seçeneklerden dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Bu yıllar arasında ödenen harç bedelinde değişiklik olmadığı için 10 yıllık pasaport almanız sizin için daha iyi olacaktır.

Pasaport sürenize karar verdikten sonra harç ve defter bedellerini ödemek üzere ilgili kurumlara gitmeniz gerekiyor. Belgelerinizi teslim ederken pasaport süresi için ödeme yaptıktan sonra ıslak imzalı dekontları da belgeleriniz arasına eklemelisiniz. Ödemelerin ardından geri kalan pasaport işlemlerini de tamamlayarak uzun süreli pasaportunuzu teslim alabilirsiniz. Aşamaların takibi ve evrakların neler olduğunu kesin bir şekilde öğrenmek için bulunduğunuz ilin nüfus müdürlüğüne gidebilirsiniz.

Uzun Süreli Pasaport Başvurusu Nereden Yapılır?

Pasaport nasıl çıkartılır sorusuna cevap bulduktan sonra yapacağınız işlemlerin neler olduğunu öğrenince içinden çıkılmaz bir hal almaması adına işlemlerinizi geciktirmeden tamamlamanızı öneriyoruz.

Pasaport çıkarma işlemlerine başlayıp pasaport sürenize karar verdikten sonra uzun süreli pasaport başvurusu nereden yapılır derseniz öncelikle randevu almanız gerekiyor. Evraklarınızın hazır olması durumunda pasaport başvurusu için randevu alabilirsiniz. İl Nüfus Müdürlükleri'nden randevu almak için Randevu Portalı (https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/anasayfa) adresine giriş yapmanız gerek.

Giriş yaptıktan sonra randevu al butonunu tıklayarak karşınıza çıkan yönlendirmeleri takip edebilirsiniz. Her aşamada size ait başka bir bilgi isteneceği için başvuru randevunuzu bizzat kendiniz almalısınız. Tüm bilgilerinizi girdikten sonra randevu alabileceğiniz boş günlerin olduğu bir çizelge karşınıza çıkacak. Buradan size en uygun tarihi seçerek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Ayrıca randevu alma işlemini 09.00 – 18.00 saatleri arasında Acil Pasaport hattını (+90 312 462 91 46 ve 47) arayarak yapmanız da mümkün.