İtalya Hakkında Daha Önce Hiç Duymadığınız 37 Gerçek

İtalya ile ilgili bunları öğrenince çok şaşıracaksınız!

Yayın Tarihi: 24 Ocak 2019Görüntülenme: 21719
italy-venedik.jpg

İtalya ile ilgili ne yazarsak yazalım İtalya turları ile gidip görmeden, ülkeyi ve ülkenin en ünlü şehirlerini bizzat keşfetmeden az kalır. 

İtalya nerede diye soranlara söyleyelim Güney Avrupa'da Akdeniz kıyısında bulunuyor. Kuzeyde İsviçre, Fransa, Slovenya ve Avusturya ile sınır komşusu olan İtalya bayrağı da eşit genişlikte 3 dikey renkten oluşuyor. Bunlar yeşil, beyaz ve kırmızıdır. 

İtalya'ya nasıl gidilir derseniz Gruppal İtalya turu paketlerini inceleyebilirsiniz. 

İtalya rehberi olacak İtalya hakkında bu ilginç gerçekleri okuyunca siz de şaşıracaksınız ve İtalya gezi rehberi listesine bazı maddelerden çıkaracağınız önemli alanları ekleyeceksiniz. İtalya hakkında gerçekler serimize başlıyoruz: 

1. İtalya kelime anlamı olarak “Boğa Arazisi” demektir, belki de boğa çok eski yıllarda Güney İtalyan kabilelerinin bir sembolüydü.

2. İtalya'nın resmi adı İtalyan Cumhuriyeti'dir (Repubblica Italiana).

3. İtalya'nın dünyadaki herhangi bir ülkeye göre mil başına düşen daha fazla şaheseri olduğu söyleniyor.

4. İtalya'nın neredeyse beşte beşi dağlıktır.

5. 2007 yılında Rocco adlı bir köpek Toskana'da 3,3 pound ağırlığında bir trüf keşfetti. Bir trüf dünya rekoru olan 333.000 $ (USD) ile açık artırmada satıldı.

truff.jpg

6. İtalya'nın Avrupa'nın geri kalanına yemek yapmayı öğrettiği iddia ediliyor. Dünyayı dondurma, kahve ve meyveli turtalarla tanıştıran İtalya'da ilk yemek kitabı 1474 yılında Bartolomeo Sicci tarafından yazılmıştır.

>> İtalya'da Mutlaka Yemeniz Gereken 10 Şey Ne?

7. İtalyan kurdu, İtalya'nın gayri resmi ulusal hayvanıdır ve Roma'nın kuruluşunun efsanesinde büyük bir rol oynar.

8. Parmesan peyniri, Parma, İtalya çevresindeki bölgeden gelmektedir. İtalyanlar ayrıca gorgonzola, mozzarella, provolone ve ricotta da dahil olmak üzere birçok peynir üretmiştir.

9. Roma Üniversitesi, dünyanın en eski üniversitelerinden biridir ve 1303 yılında Katolik Kilisesi tarafından kurulmuştur.

10. İtalya'da iki bağımsız devlet vardır: San Marino Cumhuriyeti (25 mil kare) ve Vatikan (sadece 108,7 dönüm).

11. İtalya’daki San Marino, dünyanın en eski cumhuriyetidir. 30.000'den az vatandaşı vardır ve dünyanın en eski sürekli anayasasına sahiptir. Vatandaşlarına Sammarinese denir.

12. Vatikan, dünyanın kendi kapılarını gece kilitleyebilen tek ülke. Kendi telefon şirketi, radyo, T.V. istasyonları, para ve pulları var. Hatta kendi ordusu ve tarihi İsviçreli Muhafızları var.

13. İtalya'nın doğal florası ve faunasının çoğu, yüzyıllar süren ekim nedeniyle ortadan kalktı. Doğal vahşi yaşamın çoğu, aşırı avlanma nedeniyle bitti.

14. “Pinokyo” nun yazarı Carlo Collodi (1826-1890) İtalyan'dı.

pinokyo.jpg

15. İtalyanlar diğer Avrupalılar'dan daha fazla deprem yaşıyor. 1693'te Sicilya'daki bir depremde tahmini 100.000 kişi öldü. İtalya'daki en ölümcül son deprem, 1980 yılında Napoli'de 3.000 kişinin ölümüne neden oldu.

16. Avrupa'nın başka hiçbir ülkesi İtalya kadar volkanik değildir. Bunun nedeni İtalyan yarımadasının bir fay hattında olması. Son yüz yılda üç büyük yanardağ (Etna, Stromboli ve Vesuvius) patladı.

17. 1861'den 1985'e kadar, 26 milyondan fazla insan daha iyi bir yaşam sürmek için İtalya'yı terk etti. Bunlardan sadece dörtte biri eve geldi.

18. Avrupa'nın en yüksek zirvesi İtalya'da bulunuyor. Monte Bianco (Beyaz Dağ) 15,771 fit yüksekliğindedir ve Alpler'in bir parçasıdır.

19. İtalyanca, Roma İmparatorluğu'nun son yıllarında yaşayan halkın konuştuğu Vulgar Latince soyundan gelen bir Roman dilidir. İtalyanca'nın diğer Latin dillerinden daha fazla Latince sözleri vardır ve dilbilgisi sistemi Latince ile benzerdir. Latince hala Roma'daki Vatikan'ın resmi dilidir.

20. İtalya'nın başkenti Roma (Aynı zamanda Ebedi Şehir olarak da bilinir) neredeyse 3.000 yaşındadır. 1871'den beri başkentlik yapmış ve Aziz Petrus Kubbesi, Sistine Şapeli, Kolezyum ve ünlü Trevi Çeşmesi de günümüze kadar ulaşan önemli turistik eserleridir.

>> Ölmeden Önce İtalya'da Görülecek 8 Yer

21. Yıllık 50 milyondan fazla turist İtalya'yı ziyaret ediyor. Turizm, İtalya ekonomisi için hayati önem taşıyor ve İtalya'nın milli gelirinin yaklaşık %63'ünü sağlıyor.

22. İtalya'da akşam yemeği öncesi passeggiata (akşam yürüyüşü) yapılır. İtalya'nın en kalıcı eğlence etkinliklerinden biridir.

23. Avrupa Yahudileri İkinci Dünya Savaşı sırasında zulüm gördüğünde, bazı Yahudilerin İtalya'nın antik mezarlıklarına gizlendikleri bilinir.

24. Torino Kefesi, öldürüldükten sonra belki de İsa Mesih'in bir erkek vücudunun zayıf izini taşıdığına inanılan eski bir keten kumaş parçası. Turin’in San Giovanni Katedrali’nin üzderinden en az 420 yıl geçti. Bilim adamları, kefenin 1200'lerden daha önce yapılmadığını belirlerken, diğerleri kefenin ne zaman ve nasıl yaratıldığını tartışmaya devam ediyor.

25. 1560 yılında yapımına başlayan Floransa'daki Uffizi Galerisi, dünyanın en eski müzelerinden biridir ve Michelangelo, Botticelli ve da Vinci'nin ünlü eserlerinden oluşur.

26. İtalyanlar'ın yaklaşık %85'i Protestanlar, Yahudiler ve azınlığı oluşturan büyüyen bir Müslüman topluluğu olan Roma Katolikleri'dir.

27. İtalya'daki futbol taraftarları “tifüs taşıyıcıları” anlamına gelen tifosi olarak adlandırılıyor. İtalyan futbol taraftarları sıradan davranışları ve engellenme eksiklikleri ile tanınıyor.

28. Dünyanın en ünlü markaları İtalya'da doğdu. İtalya, dünya endüstrisinde liderler arasında yer alıyor. 1950'lerde Nino Cerruti ve Valentino gibi İtalyan tasarımcıları, dünyayı şık moda yaratma konusunda yönlendirdi. Ayrıca, Armani, Versace, Gucci ve Prada uluslararası olarak tanındı. İtalya, Ferrari ve Lamborghini gibi kaliteli spor otomobiller için de bilinir.

kolezyum.jpg

29. İlk keman 1500'lerde İtalya'da ortaya çıktı. Kemanın muhtemelen Cremona'daki Andrea Amati (1505-1578) atölyesinden çıktığı düşünülüyor. Kent daha sonra keman yapımcılarının en ünlüsü olan Antonio Stradivari'nin (1644-1737) evi oldu.

30. Dünyanın en uzun kara tüneli, İsviçre ile İtalya arasında 22 millik bir demiryolu bağlantısından oluşan Lötschberg Üssü Tüneli'dir.

31. İtalya, AB'nin kurucularından biriydi ve dünyanın en güçlü sekiz ülkesinden oluşan bir forum olan Sekiz Grubu'nun (G8) bir üyesiydi.

32. Sardunya Adası, yerel halk için sağlık iksiri yapan “cadılar” ile ünlüdür. “Cadılar” genellikle kadındır ve kızlarına geçtikleri gizli bir dil kullanırlar.

33. Galileo Galilei (1564-1642) İtalya doğumlu bir bilim adamıydı. Dünya'nın Güneş'in etrafında döndüğünü iddia ettiği zaman, Katolik Kilisesi Galileo'yu kendi evinde hapsetti. Kilise 1992'de resmi bir özür yayınladı.

34. Pisa Kulesi, 1173 yılında inşa edilmiş ve kısa bir süre sonra zayıf bir temele dayanması nedeniyle yana doğru yaslanmaya başlamıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Naziler bunu bir saat kulesi olarak kullandılar. 2008 yılında yeniden yapılanma çalışmalarının ardından mühendisler, kulenin en az 200 yıl daha ayakta kalacağını belirtti.

35. Dünyanın ilk operaları on altıncı yüzyılın sonunda İtalya'da kuruldu. Opera, Gioacchino Rossini'nin (1792-1868), Giacomo Puccini'nin (1858-1924) ve Giuseppe Verdi'nin (1813-1901) eserleri son derece popüler hale geldiğinde, ondokuzuncu yüzyılda popülerliğin yüksekliğine ulaştı. Geç tenor Luciano Pavarotti (1935-2007) ulusal bir ünlüydü ve Claudio Monteverdi (c. 1567-1643) modern operanın babası olarak kabul edildi.

36. Galileo'nun dişi ve parmağı İtalya'nın Floransa kentinde sergileniyor. Galileo'nun cesedinden, 1642'de ölümünden 95 yıl sonra bir defin töreninde kesildiler.

37. İtalya'nın merkezinde, günde 24 saat kırmızı şarabın aktığı bir çeşme var. “Sarhoşlar ve ayinler” dışında herkes için ücretsizdir.